Освітяни купили «закарпатське» вугілля з ОРДЛО ще в півтора раза дорожче
25.04.2019   //  

Відділ освіти Міжгірської РДА Закарпатської області 23 квітня за результатами тендеру замовив ПП «Енергозахід» вугілля на 6,06 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч із післяплатою протягом місяця у заклади освіти поставлять 1 350 т вугілля:

  • 1 000 т кам’яного вугілля марки П КОМС (6-100) по 4 500 грн./т;
  • 250 т суміші кам’яного вугілля та антрациту ДГ/Г(Г2)/А (20-200) по 4 750 грн./т;
  • 100 т бурого вугілля марки Б ПКО (25-300) по 3 700 грн./т.

У лютому «Енергозахід» продав ПТУ №33 у смт. Великий Березний на Закарпатті вугілля марки П КОМС (6-100) по 2 795 грн./т, що принаймні у півтора раза дешевше, ніж зараз.

Як і тоді, обидва учасники нинішнього тендеру подали сертифікати на вугілля марки П КОМС (6-100) від ТОВ «Енерго Системи» із Хуста на Закарпатті. Нагадаємо, моніторинг закупівель вугілля цієї марки свідчить про те, що «Енерго Системи» – єдина фірма, яка володіє сертифікатом на цю марку. Причому із «Прозорро» відомо про обмежене коло компаній, яким вона надала сертифікат: це теперішні переможець «Енергозахід» і суперник «Закарпатоблпаливо», ТОВ «Укрвугілляресурс», ТОВ «Енерго Прайм», ТОВ «Артемакс-ХХІ», ПП «Нова перспектива» (детальніше про це – у тексті «Освітяни Одещини вплели рідкісне вугілля від селян з Закарпаття у тендер за 3 мільйони»).

Ще до нинішніх торгів анонімні фірми в запитаннях до процедури вимагали від замовника вказати справжнього виробника вугілля П КОМС (6-100), називаючи «Енерго Системи» фейковим виробником. За їхніми словами, на підконтрольній території України немає шахт, де добувають вугілля марки П (пісне), а отже, поставка можлива лише з окупованих територій, що заборонено законом та є фінансуванням тероризму з державного бюджету. Освітяни на це відповіли, що «Вугілля кам’яне марки П КОМС – (пісне) з розміром куска (6-100) є продуктом переробки (збагачення), а отже, не видобувається на шахтах».

Зауважимо, що в шахті видобувається вугілля П, а потім сортується до КОМС (6-100).

Також анонім заявив, що буре вугілля купують удвічі, а то й втричі дорожче від ринку.

Крім того, анонімна фірма повідомила, що виробник та якісні характеристики суміші ДГ/Г(Г2)/А (20-200) невідомі, оскільки вона не передбачена в національних стандартах. Відділ освіти відповів їй, що «при виробництві товарів дозволяється відхилення від стандартів на підставі ТУ виробника, зареєстрованих у встановленому порядку».

Ціна нинішньої угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 6,08 млн грн.

Переможець «Енергозахід» належить Павлу Товкалу з Львівщини, чия дружина Ярослава Товкало є заступницею директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Менеджерка фірми Оксана Василишин раніше очолювала ресурсний центр Централізованої бухгалтерії №1 при Департаменті освіти і науки Львівської ОДА.

До 2017 року переможець фігурував у кримінальній справі проти ДП «Львіввугілля» щодо ухилення від сплати податків, але відтоді нових ухвал по справі в реєстрі не з’являлося.

Усього з 2013 року «Енергозахід» отримав підрядів ДП «Львіввугілля» щодо обладнання та бюджетних установ, місцевих органів влади та інших щодо вугілля на 56,30 млн грн.

Єдиним конкурентом було мукачівське «Закарпатоблпаливо» Івана Бабурнича, який володіє «Енерго Системами» з Василем Бабурничем, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Раніше Іван Бабурнич також володів згаданим «Укрвугілляресурсом», доки останній не переоформили в Павлограді Дніпропетровської області на Ігоря Глуховченка.

Колишній засновник «Укрвугілляресурсу» Едуард Рекуц у 2010-2011 роках працював у ДП «Житомирторф» на посаді директора об’єднання видобувних підприємств.