«Кап-Прод» довів в апеляції, що за оскаржені ним в АМКУ неправомірні тендерні рішення має платити замовник
25.04.2019   //  

Північний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу ТОВ «Кап-Прод» про відшкодування 15 тис. грн шкоди, сплачених за оскарження в АМКУ неправомірних рішень одного з департаментів Черкаської міськради на минулорічній закупівлі м’яса. Про це свідчить постанова суду від 22 квітня.

Восени 2018 року ТОВ «Кап-Прод» розпочало судову справу проти Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради із позовом про стягнення 10 тис. гривень. Згодом сума позову зросла до 15 тисяч. Саме стільки компанія витратила на те, щоб оскаржити в АМКУ рішення департаменту, винесені у межах закупівлі м’яса очікуваною вартістю 10,60 млн грн.

Проступком чиновників стало те, що вони загалом тричі відхилили конкурсну пропозицію «Кап-Проду» на користь більш дорогих. Орган оскарження АМКУ щоразу резюмував, що відхилення були безпідставними та неправомірними. За розгляд тендерних скарг компанія-заявник щоразу сплачувала 5 тис. грн. І вирішила, повернути їх через суд. Спершу йшлося про 10 тис. грн збитків, потім, зі збільшенням кількості скарг, – 15 тис. грн.

Господарський суд Черкаської області у січні цього року не підтримав позовних вимог «Кап-Проду».

Суд першої інстанції вирішив, що звернення суб’єкта господарювання зі скаргою до АМКУ є його правом, а не обов’язком. Відтак, і заявлені витрати не є збитками, адже понесені з метою реалізації свого права, а не у зв’язку з «протиправною поведінкою замовника».

Апеляційна інстанція дійшла до інших висновків.

«У даному випадку наявні збитки, протиправна поведінка заподіювача збитків, встановлена рішенням уповноваженого органу, причинний зв’язок між збитками та протиправною поведінкою заподіювача. Що ж до вини, то норми статті 1173 ЦК України передбачають відшкодування шкоди незалежно від вини органів державної влади та місцевого самоврядування», – пояснив суд.

Наразі невідомо, чи оскаржуватиме Департамент рішення апеляційного суду у касації.

Нагадаємо, весною 2018-го Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ «Стартрейдінг» щодо стягнення з тендерного комітету управління освіти Дарницької районної в місті Києві держадміністрації 5 тис. гривень, які фірма заплатила за оскарження дискримінаційних вимог в АМКУ. Рішення набуло законної сили, оскільки відповідач не оскаржував його в апеляції.

Разом з тим, восени минулого року той же Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову ТОВ «Київагронафтотрейд» до комунального «Київмедспецтрансу» про стягнення 57 тис. грн за видатки на оскарження рішення замовника в АМКУ та правову допомогу при підготовці та представленні цих скарг. У подальшому рішення першої інстанції підтримав апеляційний суд.