«Енергоатом» удвічі задрав ціну на імпортні ущільнення, не давши українцям креслень для виготовлення еквіваленту
25.04.2019   //  

ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» оголосило закупівлю запчастин для трубопровідної арматури енергоблоків Рівненської АЕС удвічі дорожче, ніж торік купувала сама РАЕС. Про це стало відомо з даних «Прозорро».

Аукціон по новому тендеру «Енергоатому» очікуваною вартістю 11,56 млн грн. призначено на травень.(Після публікації “Наших грошей” очікувану вартість було знижено до 9,35 млн грн.).

З тендерної документації відомо, що по першому лоту планують закупити ущільнення 133,4х126,7х3,5 (креслення ЕА-38145) виробництва «Stahl-armaturen persta» (Німеччина). «Енергоатом» виставив очікувану вартість ущільнень 306 432 гривень за чотири штуки, що становить 76 608 грн за штуку.

 

У свою чергу на закупівлі РАЕС у жовтні 2018 року ці самі ущільнення були придбані по 45 613 грн за штуку.

При цьому фірма ТОВ «ТМСпецмаш» (Київ) просила «Енергоатом» надати креслення та детальні параметри бажаних скріплень для поставки аналогічних еквівалентів. Однак в «Енергоатомі» відмовились це робити з посиланням на те, що необхідні дані є лише у конструкторській документації  «Stahl- Armaturen Persta GMBH», а надати її стороннім виробникам атомники можуть лише за згодою її власника.

Так само не давали «ТМСпецмашу»  креслень і на минулорічній закупівлі РАЕС під тим же приводом, що креслення є частиною конструкторської документації «Stahl- Armaturen Persta GMBH».

Однак в угоді з переможцем тендеру РАЕС було вказано, що виробником цих ущільнень є не німецька компанія, а «Technetics group» (Франція).