«Нафтогаз» купив для «Укргазвидобування» ліцензій SAP на 24 мільйони зі знижкою 70%
24.04.2019   //  

ТОВ «Нафтогаз цифрові технології» 18 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «САП Украна» на поставку ліцензій на програмне забезпечення SAP і послуг його підтримки на загальну суму 23,92 млн грн. Про це повідомляється в «Прозорро».

Згідно з повідомленням «Нафтогазу», ліцензії у кількості 885 штук купуються для «Укргазвидобування».

Ліцензії у кількості 136 штук на SAP S/4HANA Enterprise Management for Professional use придбано по 55 125 грн за штуку.

Ліцензії SAP S/4HANA Enterprise Management for Functional use придбано по 18 900 грн/шт (всього 544 штуки), SAP S/4HANA Enterprise Management for Productivity use – по 4 725 грн/шт (204 штуки).

Одна ліцензія SAP HANA runtime edition коштує 2,81 млн грн. Решта 2,37 млн грн буде виплачена за технічну підтримку до кінця поточного року.

Ці ліцензії придбано по тій же ціні, що «Нафтогаз» купував у вересні 2018 року.

Виходячи з того, що «Укртранснафта» купувала рік тому купила незначну кількість ліцензій Enterprise Management for Professional use по 82 256 грн за штуку зі знижкою 55%, але без стандартної знижки за об’єм, то гуртова ціна «Нафтогазу» 55 125 грн відповідає знижці у розмірі 70%, яку зазвичай надає виробник SAP своїм дистрибуторам, яким і «САП Україна».

Конкурентами на торгах «Нафтогазу» були ТОВ «Беной» і ТОВ «Агелес».

Фірми «Беной» і «Агелес» входять до дуже вузького кола компаній, які мають партнерські відносити з ТОВ «САП Україна». Це українське представництво німецького виробника софту SAP під керівництвом Максима Матяша, яке уповноважене обирати партнерів на власний розсуд. Наразі в Україні налічується лише сім таких партнерських фірм, з яких лише чотири беруть участь у держзакупівлях і зазвичай не створюють одне одному справжньої конкурентної боротьби (докладніше у статті «Кілобакси від SAP для України»). При цьому в Україні штучно підтримується найменша в Європі кількість партнерів SAP як в абсолютному вимірі, так і в перерахунку на кількість населення.

ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології» є дочірнім підприємством «Нафтогазу України», створеним для обслуговування ІТ-потреб всієї групи компаній «Нафтогазу». При створенні рік тому фірма підпорядковувалась фінансовому директору «Нафтогазу» Сергію Коновцю. За даними «Наших грошей», зараз «НЦТ» підпорядковані безпосередньо голові «Нафтогазу» Андрію Коболєву.  Також у лютому змінився керівник фірми – замість Анатолія Вовнюка директором призначено Олену Чернокальську.