АМКУ вернув на тендер найдешевшу фірму, відхилену через те, що ДАСУ не сподобався досвід її субпідрядника
24.04.2019   //  

Адмінколегія АМКУ 18 квітня зобов’язала Зазимську сільську раду Броварського району Київської області повернути відхилене за вказівкою Державної аудиторської служби України ТОВ «Д С С Солюшионс» на тендер щодо реконструкції водозабору очікуваною вартістю 6,48 млн грн. Про це повідомило джерело «Наших грошей» в АМКУ.

На цей рік замовляють реконструкцію водозабору підземних вод по вулиці Лісовій.

В аукціоні взяли участь п’ять фірм: «Д С С Солюшионс», ТОВ РБУ «Каскад», ТОВ «Енергозберігаючі технології», ТОВ НВП «Термобудмонтаж» і ТОВ «ЄСБ Гарант».

Фірма «Д С С Солюшионс» запропонувала найнижчу ціну в 6,43 млн грн., тому сільрада 26 лютого обрала її переможцем торгів і повідомила про намір укласти з нею договір.

Однак того ж дня ДАСУ почала моніторинг закупівлі за наказом начальника Північного офісу ДАСУ Олександра Карабанова від 25 лютого. Підставою стали «виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель».

Наступного дня ДАСУ оприлюднила результати моніторингу. На думку держаудиторів, сільрада мала відхилити «Д С С Солюшионс», бо тендерна пропозиція фірми нібито не містила підтвердження виконання субпідрядником ТОВ «Дісаві» аналогічних договорів та листів відгуків від замовника про їх виконання, що не відповідало вимогам тендеру.

Сільрада 12 березня за вказівкою ДАСУ відхилила «Д С С Солюшионс». У протоколі було сказано, що наданий фірмою аналогічний договір субпідрядника «Дісаві» з ТОВ «Нігма» з відгуком стосувався облаштування системи комплексного очищення води для котеджного містечка «Лелечий хутір» на Київщині. Тендерний комітет порівняв назву робіт із назвою закупівлі та, не маючи змоги детальніше вивчити перелік виконаних робіт,  вирішив, що аргументів на підтвердження виконання «Дісаві» аналогічного договору недостатньо.

Потім сільрада відхилила дорожчий на 2 грн. «Каскад» за прострочену ліцензію ДАБІ та обрала переможцем «Енергозберігаючі технології» з вищою на 4% ціною в 6,43 млн грн.

«Д С С Солюшионс» оскаржила своє відхилення в АМКУ. Скаржник заявив, що закон не визначає поняття «аналогічний договір». Предметом наданого договору є встановлення системи очищення води в приміщенні насосної для свердловини на базі обладнання «Ecosoft». На думку скаржника, це схоже на предмет закупівлі «Реконструкція водозабору підземних вод», а саме, установка водопідготовки (система аерації Organic AIR та система видалення заліза FeM-36-3) в складі згідно наданої проектної документації. При цьому документація тендеру не визначала, який саме договір буде вважатися аналогічним. Крім того, після публікації рішення ДАСУ компанія завантажила ще й акт виконаних робіт.

Адмінколегія зобов’язала замовника скасувати рішення про відхилення фірми «Д С С Солюшионс» та про визначення переможцем фірми «Енергозберігаючі технології».

Фірма «Д С С Солюшионс» з-під Києва належить киянам Наталії Горбатенко та Андрію Шурубору.  Горбатенко також володіє ТОВ «Українська паливно-енергетична група» сама, а Шурубор – ТОВ «Відкрита розрахункова система» сам і ТОВ «Міжнародний товарно-розрахунковий центр – Україна» разом з росіянином Ігорем Сагенбаєвим.

Нагадаємо, поліція вважає, що посадовці КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району Києва» і «Д С С Солюшионс» заволоділи бюджетними коштами, виділеними на багатофункціональний майданчик для роликових і льодових видів спорту у Києві на вул. Ентузіастів, 41/1 (Русанівка) за 1,95 млн грн.