Суд залишив топ-менджера Гладковського керувати оборонним підприємством, де зникло $2 мільйони
21.04.2019   //  

Солом’янський районний суд не задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і залишив на посаді директора державного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт» Владислава Бельбаса, якого підозрюють у розтраті 55 млн грн.

Таке рішення 18 квітня, ухвалила слідча суддя Солом’янського районного суду міста Києва Ірина Усатова, повідомило «Слово і діло».

Прокурор САП Вадим Сидоренко просив відсторонити Бельбаса від посади на 2 місяці. Своє клопотання він обґрунтовував тим, що підозрюваний може використати свою посаду для того, щоб незаконно вплинути на свідків з числа працівників «Спецтехноекспорту», які є його підлеглими.

Своєю чергою адвокат підозрюваного заявив, що покладеними обов’язками його клієнта вже зобов’язано утримуватися від спілкування зі свідками.

Вивчивши клопотання, суддя Усатова залишила його без задоволення.

Нагадаємо, під час першого засідання з розгляду клопотання про відсторонення Бельбаса його адвокати заявили відвід судді. Пізніше, суддю замінили.

Бельбас заплатив за вихід з СІЗО 7 млн грн. застави.

Фігурантами цієї справи є  колишній заступник директора департаменту «Спецтехноекспорту» Денис Панасенко та екс-керівник компанії Павло Барбул.

Від «Наших грошей»

Владислав Бельбас керує «Спецтехноекспортом» з липня минулого року, до того працював першим заступником директора підприємства, а у його відсутність – в.о. керівника. Бельбас до цього був керівником ТОВ «Дозор Авто» (раніше називалася «Богдан Схід Авто») Олега Гладковського. «Дозор Авто» до цього часу зареєстроване в Київі по вул. Електриків 29-А разом з корпорацією «Богдан».

Також Бельбас представлявся в ЗМІ як директор напрямку вантажних автомобілів і автобусів «Хюндай Мотор Україна». Останню фірму очолює Ігор Гладковський – син Гладковського.

Нещодавно НАБУ після сюжету «Наші гроші з Денисом Бігусом» завело кримінальне провадження стосовно постачання на заводи «Укроборонпрому» фірмами «Оптимаспецдеталь» та «Ренал» деталей низької якості по завищеним цінам на загальну суму понад 250 млн грн.  Фірми перебували під контролем Ігоря Гладковського та його спільників. Допомогу в схемах постачання міг надавати Гладскоовський-старший, якого президент Перо Порошенко 4 березня звільнив з посади першого заступника секретаря СНБО.

З судового реєстру відомо, що НАБУ  розслідує кримінальне провадження №52017000000000889 від 20.12.2017 року.  Детективи  встановили, що у 2015 році «Спецтехноекспорт» уклав угоду з компанією «Global Marketing SPL TD». Документ передбачав, що іноземна компанія надасть українській послуги, пов’язані з  виконанням контракту для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил), який було підписано роком раніше.

За даними НАБУ, фактично умови угоди з «Global Marketing SPL TD» виконані не були, але сторони підписали акти виконаних робіт, на підставі яких «Спецтехноекспот» перерахував фірмі $2,6 млн на рахунок «Noor Islamic Bank» в Об’єднаних Арабських Еміратах.