За рік сонячні панелі від розпильника подорожчали в півтора рази
17.04.2019   //  

Березнегуватська центральна районна лікарня Березнегуватської райради Миколаївської області 20 березня за результатами тендеру замовила ТОВ «Ювента-Груп Україна» реконструкцію поліклініки за 16,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До серпня реконструюють поліклініку по вул. Лермонтова, 1 у смт. Березнегувате.

За підсумковою відомістю ресурсів без ПДВ і доставки, 85 сонячних панелей Solar Panel AllMax 145 W замовили по 5 520 грн./шт. У відкритих джерелах не вдалося знайти дані про виробника, країну випуску і ціни панелей. Однак у травні 2018 року на виграному цією ж «Ювента-Груп Україна» тендері Баштанської міськради Миколаївської області щодо будівництва басейну вони коштували в півтора раза дешевше – по 3 600 грн./шт.

Крім того, за даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у листопаді 2018 року панелі Avancis PowerMax 4 0 145 W завозили в Україну по $96, або 2 574 грн./шт. без ПДВ.

Алюмінієві блоки індивідуального виготовлення (ймовірно, йдеться про віконні блоки) коштують 21 400 грн./кв. м, а касети відкритого монтажу Classik 0,7 мм – 693 грн./кв. м.

Гарантійний строк становить три роки, розмір забезпечення виконання договору – 5%.

Ціна угоди на 0,004% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 16,25 млн грн.

ТОВ «Укрспецпроект» пропонувало на 1% нижчу ціну, проте його відхилили.

Однією з підстав для відхилення стало те, що фірма не принесла завірену копію сертифіката спеціаліста по монтажу та установці сонячних панелей «Avancis», як вимагав замовник. Тендерна документація не дозволяла учасникам подавати сертифікати щодо панелей інших виробників, крім німецької фірми «Avancis». У разі вчасного оскарження адмінколегія АМКУ напевно зобов’язала б замовника змінити цю вимогу, щоб їй задовольняло два і більше виробників, однак скарг ніхто не подавав.

Крім того, «Укрспецпроект» надав два аналогічні договори на реконструкцію і ремонтно-реставраційні роботи, однак обидва нібито не включали монтаж тих же панелей «Avancis» або еквіваленту з кращими технічними характеристиками, як того хотів замовник.

Також фірма не надала будівельну ліцензію субпідрядника, додатки до посвідчень щодо охорони праці, технічну специфікацію, копію паспорту та ІНН і допустила інші недоліки.

Дорожчим конкурентом було ТОВ «Будівельно-проектна компанія «Інтеграл» киянина Станіслава Сенкевича зі статутним капіталом 1 тис грн. Воно зареєстроване в червні 2018 року на масовий номер телефону 0999875013 за адресою масової реєстрації юридичних осіб: с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Соборна, буд. 10Б, нежиле приміщення 110.

Столична «Ювента-Груп Україна» зі статутним капіталом 5 тис грн. належить Миколі Оніщуку і директору Павлу Бабічу. Останній володів нині ліквідованим ТОВ «Бі Енд Ві Груп» з Андрієм Бабічем і Ігорем Великим – власником ТОВ «Імперія води Україна», яке було єдиним суперником «Ювента-Груп Україна» на згаданому тендері щодо басейну.