Оточення Деркача отримало у власність 42 гектари заповідного фонду Конча-Заспи поблизу палацу Іванющенка
17.04.2019   //  

Люди з оточення народного депутата Андрія Деркача протягом 2014-2019 рр отримали у приватну власність земельні ділянки площею майже 42 га у місцевості Конча-Заспа. Про це свідчать дані держкадастру і держреєстру речових прав на нерухоме майно.

За даними держкадастру 13 ділянок загальною площею 41,79 га оформлені на чотирьох осіб: на Антона Сімоненка – 25,95 га, на Олену Миронюк – 3,96 га, на Юрія Берка – 7,48 га, і на Віру Петрук – 4,41 га. Цільове призначення усіх ділянок – для ведення особистого селянського господарства.

Антон Сімоненко був помічником народного депутата Андрія Деркача в останніх трьох скликаннях парламенту. Його батько Олександр Сімоненко також є помічником Деркача з перервами, починаючи з 2002 року.

Олена Миронюк є дружиною Ігоря Миронюка – екс-заступника голови ФДМУ (квітень 2010 – квітень 2015), помічника Андрія Деркача у ВР у 2002-2006, у 2007-2012 рр.

Юрій Берко має спільний бізнес з дружиною Деркача Оксаною Тереховою. Вони, разом з екс-помічником Деркача Дмитром Ковальчуком, є співзасновниками ТОВ «Валентин плюс». Берко також є співзасновником ТОВ «Альфа-Медика» разом з Ігорем Герасимчуком, що є засновником фірми «Альфа Медика» (без дефісу) – це приватна клініка, що багато років працює у приміщеннях Інституту серця, який очолює Борис Тодуров. Деркач у 2016-му лобіював призначення Тодурова на крісло очільника МОЗу.

Адреса вказаних 13 ділянок значиться так: Обухівський район, смт Козин. Разом з тим графічні дані Генплану, містобудівний кадастр столиці, карта Google відносять ці ділянки до Голосіївського району міста Києва.

На офіційному сайті Козина межі селища співпадають із тими, які видно на карті і Генплані Києва. І ділянки оточення Деркача в межі Козина не входять.

«Наші гроші» запитали у Козинської селищної ради, коли вказані ділянки увійшли до земель Козина і на яких підставах були передані у приватну власність. У відповідь у селищній раді повідомили, що не виявили, коли саме ділянки були включені до складу Козина. Водночас у селищній раді не вивили документів, які б підтверджували, що передача у власність вказаних ділянок здійснювалася Козинською селищною радою.

Крім того, вказані ділянки, відповідно до даних існуючого Генплану Києва, є територією лугів та лугопарків. Вони входять в межі кліматичного курорту загальнодержавного значення Конча-Заспа і є об’єктом природного заповідного фонду.

Дані діючого Генплану Києва-2020 (графічна частина: Озеленені та рекреаційні території)

Розпорядженням КМДА від 14.10.1997 на частині вказаних ділянок було утворено ландшафтний заказник місцевого значення «Лівий берег озера Конча». Цей заказник обліковується у паспорті Голосіївського району Києва.

Дані з проекту нового Генплану Києва-2025

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”