Чиновники замовили улюбленій фірмі депутата модернізацію двох тролейбусів за ціною одного нового
16.04.2019   //  

КП «Полтаваелектроавтотранс» 12 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Полтавський ремонтно-механічний завод» капремонт (модернізацію) двох тролейбусів з переобладнанням ЮМЗ Т1 на ЮМЗ Т2П за 5,98 млн грн. Про це написала Дарина Синицька у «Полтавщині».

«ПРМЗ» відремонтує каркас, встановить нову обшивку, настил, пасажирські сидіння, поручні, люки, замінить ізоляційне покриття, модернізує електро-, пневмо- та механічне обладнання тролейбусів тощо. Фірма ремонтуватиме два останніх тролейбуси-«гармошки» ЮМЗ Т1 1997 року випуску, які залишилися у місті: № 65 та № 69.

Єдиними конкурентом «Полтавського ремонтно-механічного заводу» було КП «Дніпропетровський електротранспорт» Дніпропетровської міськради, яке запропонувало 5,99 млн грн. Очікувана вартість склала 6,00 млн грн. Конкуренти не торгувалися на аукціоні. В результаті з переможцем уклали договір, сума якого на 21,6 тис грн. менша від очікуваної вартості закупівлі. Тобто економія склала 10,8 тис грн. з кожного тролейбуса.

ТОВ «Полтавський ремонтно-механічний завод» керує депутат Полтавської міськради від «БПП» Вячеслав Федоряка. Він же разом із полтавцем Сергієм Ковальовим є співвласником фірми.

Згідно з даними ProZorro, «ПРМЗ» не співпрацює з іншими бюджетними установами, окрім КП «Полтаваелектроавтотранс». За останні три роки завод отримав від комунального підприємства 6 замовлень на 12,2 млн грн. Більшість з них — це модернізація тролейбусів. Тобто усі переобладнання, які виконувалися у Полтаві, проводила фірма Федоряки.

Згідно з новою угодою, «ПРМЗ» має модернізувати два тролейбуси до кінця 2019 р. У документах прописано, що гарантійний термін такого ремонту складатиме півроку. При цьому, керівник КП «ПЕАТ» Євгеній Зайцев запевняє, що такі тролейбуси зможуть працювати ще мінімум 5-6 років.

Видання звернуло увагу, що за таку ж ціну, у яку обійдеться Полтаві переобладнання двох старих тролейбусів, можна придбати один новий — низькопідлоговий. 6 млн грн. — максимально можлива вартість одного тролейбусу, перша партія яких має надійти до Полтави вже восени 2019 р. за програмою кредитування від ЄБРР.

За умовами тристоронньої кредитної умови, яку мають погодити Полтавська міськрада, Мінфін, АМКУ та ЄБРР, 40 тролейбусів обійдуться місту максимум у 8 млн євро. Тобто 200 тис євро за один (близько 6 млн грн.). До того ж, має бути проведений тендер, що може істотно зменшити ціну. Гарантійний термін такого транспорту буде у рази більшим.