Антимонопольники спіймали на змові підприємців, які «розводили» Нацполіцію на автомобільних тендерах
16.04.2019   //  

Черкаське територіальне відділення АМКУ оштрафувало двох підприємців за спотворення результатів торгів Нацполіції із закупівлі послуг з ремонту автомобілів загальною очікуваною вартістю 1,27 млн грн. Про це свідчить рішення відділення від 10 квітня.

Попри розіграш підприємцями Нелею Попович та Володимиром Шпильовим двох тендерів, лише у ході одного їхня узгоджена поведінка призвела до перемоги Попович.

Антимонопольники встановили, що:

  • ФОПи провадили діяльність за однією адресою;
  • Перебували у сталих довірливих стосунках (Неля Попович могла проводити будь-які банківські операції від імені Шпильового);
  • Використовували одні і ті ж засоби зв’язку та завантажували схожі в оформленні конкурсні документи з однієї IP-адреси;
  • У ході закупівлі поводили себе синхронно у часі.

Проаналізувавши зібрані докази у справі, Черкаське ОТВ АМКУ кваліфікувало дії підприємців як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів. Визначаючи розміри штрафів, антимонопольники врахували, що доходи Шпильового у 2018 році склали 2,37 млн грн, а Попович отримала загалом 697 тис. грн доходу.

Обоє підприємців визнали порушення конкурентного законодавства. І отримали по 68 тис. грн штрафу.

За даними «Прозорро», Володимир Шпильовий взяв участь у 49 тендерах, зустрівшись з Попович загалом 29 разів. З середини 2017 року він отримав замовлень на 1,19 млн грн. Попович взяла участь у 40 тендерах, отримавши замовлень загалом на 1,31 млн грн у період з середини 2017-го.

У зв’язку з прийнятим антимонопольниками рішенням, підприємці не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.

Нагадаємо, з 2016 року Черкаське ОТВ АМКУ очолює Юлія Чемич. До призначення з  липня 2015 року обіймала посаду начальника відділу розслідувань недобросовісної конкуренції невиробничої сфери Управління розслідувань Центрального апарату АМКУ.