АМКУ повернув дилера чехів на тендери шахтарів, де «кропачовці» хотіли самі розпиляти 212 мільйонів
16.04.2019   //  

Адмінколегія АМКУ 12 квітня зобов’язала державні шахтоуправління повернути ТОВ «Торговий дім «Контракт-Енерго» на торги щодо обладнання очікуваною вартістю 212,92 млн грн. Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Фірму «Контракт-Енерго» не допустили до двох тендерів ДП «Селидіввугілля» щодо скребкового конвеєра та очисного комбайна і тендеру ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» щодо очисного комбайна.

Підставою для відхилення було надання нею дозволу Держпраці на застосування товару в небезпечних умовах, виданого не на ім’я виробника «T Machinery A.S.» (Чехія), а на ім’я його українського дочірнього ТОВ «ТМС» із Павлограду на Дніпропетровщині.

Крім того, «Шахта ім. М.С. Сургая» вирішила, що пропонований «Контракт-Енерго» комбайн нібито не є еквівалентом за технічними характеристиками.

Натомість до аукціонів допустили конкурентів: ТОВ «Сані Україна» і ТОВ «Торентс».

Однак «Контракт-Енерго» оскаржила своє відхилення в АМКУ.

Скаржник заявив, що затверджений постановою уряду порядок видачі дозволів Держпраці дозволяє отримувати їх виробнику або постачальнику, а не лише виробнику. Також фірма повідомила, що «Шахта ім. М.С. Сургая» проаналізувала типові характеристики серійного комбайна, розміщені на сайті «T Machinery A.S.», і на основі цього зробила висновок про його невідповідність технічному завданню. Однак «T Machinery A.S.» підтвердила фірмі «Контракт-Енерго», що виготовить комбайн відповідно до вимог технічного завдання.

Відтак Адмінколегія визнала підстави для відхилення пропозиції скаржника на всіх трьох тендерах неправомірними та зобов’язала замовників скасувати рішення про відхилення пропозиції скаржника.

Загалом «Контракт-Енерго» подала однотипні скарги проти свого відхилення на шести тендерах державних шахтоуправлінь загальною очікуваною вартістю 446,97 млн грн., скарги по 212,92 млн грн. з них вже були розглянуті тендерною колегією АМКУ. Решту скарг розглянуть 17, 18 і 22 квітня.

Столична «Сані Україна» зі статутним капіталом 1 тис грн. пропонувала обладнання виробництва «Sany Heavy Equipment Co Ltd» (Китай). Вона створена у квітні 2018 року, й відтоді отримала державних підрядів на 756,03 млн грн. Засновниками компанії є:

  • ТОВ «Сані Україна, Важке устаткування» громадянина Китаю на ім’я Ху Ліксін і «Шеньянської інвестиційної компанії «Чжунсинтай» громадянина Китаю Ся Ху;
  • ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова, якого зараз називають представником у вугільній галузі першого заступника голови фракції «БПП» та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов контролює діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали угрупуванню Януковича.

Столичний «Торентс» зі статутним капіталом 1 тис грн. не отримував підрядів, причому брав участь у тендерах лише разом із «Сані Україна». Нині він пропонував обладнання виробництва «Liaoning Aerospace Kun Equipment Co Ltd» (Китай) і приніс аналогічний договір про поставку конвеєрної стрічки із ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», в полі якого працювало ТОВ «Краснолиманське» того ж «Укрдонінвесту» Кропачова.

Сам «Торентс» нині прописаний за адресою масової реєстрації юридичних осіб по бул. Гашека, буд. 18, оф. 3 на Вячеслава Луговського з підконтрольного Україні Курахового на Донеччині та Аеліті Луговській з окупованого Донецька. Раніше, за даними «YouControl», ця компанія знаходилась у Дніпрі й належала Едуарду Ткаченку та Антону Дубогризу.

Засновниками київського «Контракт-Енерго» є столичне ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» донеччанина Сергія Сухого та директор Євген Абраменко з підконтрольного Україні смт. Володимирівка Волноваського району Донецької області, який також володіє ТОВ «Східспецремонт». Його батько Володимир Абраменко є головою цього селища.

Сухий разом із фондом «Гратіс» через ТОВ «Слав АБЗ» і ТОВ «Славспецтех» володіє слов’янським ТОВ «Славдорстрой», яке з 2016 року отримало дорожньо-ремонтних підрядів на 2,17 млрд грн. Також Сухий та фонд «Гратіс» є засновниками ТОВ «Фінансова компанія «Артфін», у якого позичало гроші ПАТ «Донбасенерго» оточення Януковича. Крім того, особа з такими ПІБ очолювала макіївську філію «Промінвестбанку», власником якого є російський державний «Внєшекономбанк».