«Приватівські» фірми натендерили на паливі 8 мільярдів за десять років (інфографіка)
15.04.2019   //  

Загалом із 2008 року чотири компанії, пов’язані з групою «Приват» Ігоря Коломойського, отримали паливних підрядів приблизно на 7,43 млрд грн. Менше мільярда у цей час отримала «Укртатнафта» на гуртових поставках. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель» і системі «Прозорро».

«Приватівці» змінюють компанії, які отримують держпідряди, через кілька років роботи. Старі юрособи закриваються, податкові борги по ним вирішуються вже в суді, а на тендери виходять нові юробличчя, що здійснюють управління мережею АЗС.

Великих окремих підрядів «приватівці» не отримували, оскільки не брали участь у оптових закупівлях «Укрзалізниці» та Міноборони, обмежуючись підрядами на постачання палива через АЗС.

Виключення були тільки з боку контрольованої «приватцівцями» «Укртатнафти». За часів другого уряду Юлії Тимошенко наприкінці 2000-х років, «Укртатнафта» виграла кілька підрядів «Укрзалізниці» на 0,54 млрд грн. Наступного разу «Укртатнафта» з’явилась у держпідрядах в 2014 році, продавши Міністерству оборони палива на 187,73 млн грн. Та закупівля відбулась через тиждень після заяви замгубернатора Дніпропетровщини Бориса Філатова про те, що Ігор Коломойський з особистих грошей оплатив паливо для військових частин Південного оперативного командування.

  • 3,79 млрд грн. – ТОВ «Виробничо-торгівельна фірма «Авіас» (2008-2016 роки).

Харківська «ВТФ «Авіас» із липня 2017 року перебуває у стані припиненні через банкрутство. Вона записана на «приватівські» офшори: вірґінські «Еверрін Коммершіал С.А.», «Елброуф Інтернашіонал Корп.», «Креонтас Коммершіал Лтд» і «Прістеллі Холдінгз Інк.», «Денніеллі Лімітед», белізькі «Кендлвуд Файненсіал Корп.», «Хеліфілд Холдінгз Лімітед», «Дівелопмент Інвесторс Лімітед», «Монтеліно Інвестментс Лімітед» і «Ред Ленд Інвесторс Лімітед» та «Волкано Холдінгс Лтд» із Маршаллових островів.

  • 1,67 млрд грн. – ТОВ «Лівайн Торг» (із 2018 року донині).

Дніпровська «Лівайн Торг» зі статутним капіталом 3 тис грн. створена у липні 2017 року. Першозасновницею була Ірина Гаврилюк, а потім фірму переписали на Ірину Лебедєву. Нині ж вона належить Ользі Жиронкіній із Дніпра, директором є Сергій Заєць. Жиронкіна керує харківським ТОВ «Дагомея» Наталії Доршакової, яке теж припиняється через банкрутство з 2017 року Катериною Бакрадзе. Остання також ліквідує «ВТФ «Авіас».

  • 1,12 млрд грн. – ТОВ «Альянс Еволюшн» (2017-2018 роки).

Нині «Альянс Еволюшн» записано на п’ять офшорів: «Деззлінг Інвестментс Лімітед» із Сейшельських островів, «Делстанто Холдінгс Лтд» із Кіпру та «Сенбіан Інвестмент Лімітед», «Найтентра Коммершіал Лімітед» і «Рівадж Лімітед» із Белізу.

Менеджером зі збуту є Денис Садловський, який у вересні 2016 році був прийнятий на аналогічну посаду в «приватівське» ТОВ «Пром Гарант Плюс» з посадовим окладом 1 450 грн. Раніше він працював у ТОВ «Торговий дім «Авіас» з групи Ігоря Коломойського.

Екс-засновниця «Альянс Еволюшн» Ірина Афоніна керує донецьким ПрАТ «Ойлсервіс» кіпрських «Юнало Холдінгз Лтд», «Мошона Інвестментс Лімітед», «Касерта Трейдінг Лімітед» і «Дакстон Холдінгз Лімітед». Остання є однією з фірм-засновниць компаній, через які влітку 2014 року з «Приватбанку» виводились кошти, отримані у якості кредитів банку. Податківці пов’язують офшор «Мошона Інвестментс Лімітед» із групою «Приват».

  • 0,85 млрд грн. – ТОВ «Торговий дім «Авіас» (2014-2017 роки).

Дніпровську фірму зареєстровано в одній секції будинку з недержавним відкритим пенсійним фондом «Приватфонд» на офшори «Грандос Ентерпрайзес Лтд» з островів Сент-Кітс і Невіс, «Нултон Кепітал Інк.» і «Бі-Сі Карго Сервісес Лімітед» із Вірґінських островів та «Сілвердейл Оверсіз Лтд.» і «Хіллфорд Сервісез Лтд.» із Белізу.

Анна Сорока, «Наші гроші»