Забудовник намагається через суд змінити призначення землі за Будинком офіцерів, щоб звести там житловий комплекс
10.04.2019   //  

ТОВ «Агентство послуг нерухомості» через суд вимагає зобов’язати Головне управління Держгеокадастру у м. Києві змінити вид використання земельної ділянки по вул. Михайла Грушевського, 30. Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 5 грудня.

Навесні 2005 року Київрада припинила право користування Міноборони ділянкою площею 0,82 га по вул. М. Грушевського, 30 і передала її в оренду ТОВ «Класик». А вже у липні того ж року – продала ділянку цій фірмі для будівництва житлового комплексу. Вартість ділянки затвердили – 12,43 млн грн.

Надалі ділянку перепродали на користь ПАТ «Мандарин Плаза» відомого забудовника Вагіфа Алієва. У 2007 року Київрада змінила цільове призначення ділянки – для будівництва багатофункціонального готельно-офісного комплексу.

З 2010 року власником ділянки є «Агентство послуг нерухомості».

Зауважимо, що у березні цього року ділянку на вул. Грушевського, 30 було виставлено на продажза $35 млн.

У січні 2018 року компанія звернулася до ГУ Держгеокадастру у м. Києві із заявою змінити вид використання ділянки – на будівництво житлового комплексу. Та державний кадастровий реєстратор відмовив у реєстрації змін.

«Агентство послуг нерухомості» звернулося до суду з вимогою скасувати рішення реєстратора і зобов’язати Держгеокадастр внести зміни. Однак, 30.08.2018 у задоволенні позову відмовив Окружний адмінсуд Києва, а 05.12.2018 – і апеляційний суд.

Суди виходили з того, що зміна виду використання ділянки фактично є зміною її цільового використання, а відтак, в силу вимог чинного законодавства, має здійснюватися за відповідним проектом землеустрою із дотриманням встановленої процедури.

«Агентство послуг нерухомості» подало касаційну скаргу, і зараз справа перебуває у Верховному Суді.

Засновником ТОВ «Агентство послуг нерухомості» є лондонська компанія «Ві.Ен.Ві. Девелопментс Лімітед» (VNV Developments Limited), кінцевим бенефіціарним власником якої значиться 72-річна кіпріотка Павліна Тцирідес. З 2012 року керівником фірми є Олександр Шовкалюк.

Шовкалюк є гендиректором ПАТ «Промiнвестгруп-1», засновником якого є ТОВ «Промінвестгруп». Засновником останнього є київське ТОВ «Нове Століття Груп» та кіпрські компанії «Будхаус Груп Лімітед» і «Даймленд Лімітед», бенефіціаром  є Павліна Тцирідес.

Засновником і директором ТОВ «Нове Століття Груп» є Георгій Цагареішвілі – це двоюрідний брат заступника очільника Мінрегіону Льва Парцхаладзе. Цагареішвілі у 2010-2012 рр був помічником нардепа від Партії регіонів Вадима Столара, а зараз є депутатом Київської облради. До Цагареішвілі «Нове Століття Груп» очолював Шовкалюк.

«Агентство послуг нерухомості», ПАТ «Промiнвестгруп-1» і ТОВ «Промінвестгруп» зареєстровані у Києві по вул. Великій Васильківській, 62-а.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”