Суд зобов’язав ОДА замовити роботи по трасі М-14 за 260 мільйонів «Полтавабудцентру»
09.04.2019   //  

Господарський суд Херсонської області  зобов’язав Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської ОДА укласти із ПП «Полтавабудцентр» договір щодо виконання робіт із поточного ремонту автодороги М-14 Східне-Загорянівка за 260,83 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 28 березня.

Йдеться про закупівлю робіт із поточного середнього ремонту автомобільного шляху М-14 Східне-Загорянівка очікуваною вартістю 269,57 млн грн. Аукціон у межах закупівлі відбувся 5 листопада 2018 року. Наступного дня будівельники Херсонської ОДА оголосили про намір укласти договір із компанією, що запропонувала найнижчу конкурсну пропозицію – ПП «Полтавабудцентр» із заявкою 260,83 млн грн.

Через два дні фірма завантажила документи-переможця, однак, договір у межах процедури так і не підписали. Місяць потому, 13 грудня, замовник повідомив про відміну тендеру, посилаючись на неможливість усунути виявлені порушення закупівельного законодавства.

З’ясувалось, що на етапі прекваліфікації «Полтавабудцентр» оскаржив допущення до аукціону конкуруючого ТОВ «Атлант-Нікополь». Коли ж заявка «Полтавабудцентру» була визнана переможною, результати аукціону оскаржило в АМКУ ТОВ «Спецдоррембуд». Проте скаржник невдовзі передумав відстоювати власні доводи перед тендерною Колегією Комітету і відкликав скаргу. 29 листопада регулятор опублікував повідомлення про припинення розгляду скарги.

Відтак, замовник отримав можливість укласти договір підряду із «Полтавабудцентром» наприкінці листопада. Втім, не став цього робити. Почекав трохи менше двох тижнів – і відмінив торги.

З’ясувавши усі обставини справи, суд визнав, що замовник не мав права скасовувати спірну закупівлю. Рішення про відміну торгів, резюмував суд, є незаконним та повинне бути скасованим, а договір на закупівлю послуг – визнаний укладеним з дня набрання законної сили рішення у справі.

Нагадаємо, ПП «Полтавабудцентр» на ринку вважають «тендерним тролем». Компанія знесла низку «заточок» тендерних документації САД різних областей, за рахунок яких у кожному з регіонів роками «тендеряться» конкретно визначені підприємства. По факту знесення цих «заточок» в АМКУ фірма почала отримувати державні підряди, вартість яких станом на сьогодні сягнула уже 2,11 млрд грн.

Саме ПП «Полтавабудцентр» – це компанія зі статутником 0 гривень, яка записана на Славіка Асланяна з Полтави. За контактним номером фірми знаходяться інші компанії, за номерами, вказаними у ЄДР – невідомі особи повідомляють про свою непричетність до «Полтавабудцентр». Керівник компанії Гарник Петросян здійснював авторський нагляд при виконанні реконструкцій такими підрядниками як ТОВ «Югдорстрой» та ТОВ «БК “Дорлідер”» з групи Араіка Амірханяна, нещодавно затриманого у приміщенні Одеської служби автодоріг, де він нібито «качав права» з кількома молодиками спортивної статури  (детальніше у матеріалі «Скаржник з великої дороги»).