Гравець навіть через суд не зміг забрати свій виграш у «Парі матчу», рекламованого «квартальцями» Зеленського
09.04.2019   //  

Суд відмовив жителю м. Покров Дніпропетровської області у стягненні з ТОВ «Парі Матч» 130 тис грн виграшу у т.зв. спортивній лотереї. Про це свідчить рішення Орджонікідзівського міського суду Дніпропетровської області від 28 листопада 2018 року.

Житель м. Покров зареєструвався на сайті ТОВ «Парі Матч» у 2016 року і протягом тривалого часу брав участь у «спортивних лотереях», що були організовані цією фірмою. У квітні 2017 року він спробував забрати свій виграш у розмірі 130 тис грн, однак ТОВ «Парі Матч» заблокувало можливість виведення виграних коштів.

Такі дії фірма мотивувала невідповідністю персональних даних: гравець був зареєстрований на сайті як «максим ромашов», що є вигаданим нікнеймом. Водночас придбання лотерейних білетів та отримання виграшів здійснювалось через банківську карту, яка відкрита на справжнє ім’я гравця.

У липні 2018 року гравець направив фірмі копії документів, що посвідчують його особу. Та у відповідь йому повідомили, що за рішенням адміністрації ТОВ «Парі Матч» «його рахунок не підлягає коригуванню персональних даних».

Після цього житель м. Покров пішов до суду із вимогою стягнути з «Парі Матч» його виграш і захистити його право як споживача, що отримав неякісні послуги у сфері розваг.

Представники ТОВ «Парі Матч» у суді проти позову заперечили. Вони вказали, що викладені гравцем обставини нічим не підтверджуються. Крім того, фірма надала суду фінансові звіти за 2016 і 2017 роки, відповідно до яких вона жодної господарської діяльності не веде та доходів не отримує.

Також компанія «Парі Матч» заявила, що у неї відсутня ліцензія на проведення діяльності із організації та проведення лотерей, і діяльність у даній сфері вона не здійснює.

Розглянувши заяву, суд прийшов до висновку, що житель м. Покров не підтвердив належними та допустимими доказами викладені обставини, і відмовив у задоволенні позову.

Як зазначив суд, між сторонами не було укладеного письмового договору. Відповідно до українського законодавства, договір міг бути і усним. Однак, відповідно до закону «Про захист прав споживачів», підтвердження вчинення усного договору оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншим розрахунковим документам.

Гравець надав суду скріншот із веб-сторінки PARI MATCH та копію виписки по картці/рахунку.

Однак, скріншот із веб-сторінки не може вважатись належним доказом на підтвердження договірних відносин між сторонами. Водночас, вказана виписка по картці/рахунку не містить відомостей про переказ коштів на рахунок будь-якого організатора лотерей, в т.ч. ТОВ «Парі Матч». З’ясувалося, що гравець перераховував кошти як ставки на рахунок, вказаний на веб-сторінці PARI MATCH, однак хто саме був отримувачем вказаних коштів – невідомо.

В Україні з 2009 року гральний бізнес заборонений. Натоміть нелегальні азартні ігри проводяться під виглядом лотереї.

Засновниками ТОВ «Парі Матч» є Едуард Швіндлєрман і Тетяна Білоруська. Цій фірмі належить марка PARI MATCH (сайт – www.parimatch.com).

ТОВ «Парі Матч» і його засновники Швіндлєрман і Білоруська проходили по кримінальному провадженню № 42017000000002925 про фіктивне підприємництво і легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Слідство вказувало, що механізм по виведенню коштів за кордон створила Альона Шевцова (Дегрік) у змові зі своїм чоловіком начальником одного з відділів Національної поліції Євгеном Шевцовим, Едуардом Швіндлєрманом  та іншими особами. Через підконтрольні Шевцовій фіктивні фірми обготівковувалися і виводилися кошти, отримані за результатами азартних ігор в електронному (віртуальному) казино під брендом «Парі-Матч».

Щодобовий обіг вказаних підприємств становив близько 20 млн грн. Загальний обсяг легалізованих доходів на рік становив близько $350 млн.

Зауважимо, що у жовтні 2018 року вказане кримінальне провадження було закрите. Наразі «Парі Матч» здійснює свою діяльність під ліцензією від  «Української Національної Лотереї» (УНЛ), яку пов’язують з народним депутатом від БПП Олександром Третьяковим. Як відомо, у період з 2016 по 2018 рр УНЛ стала найбільшим з трьох лотерейних операторів країни, хоча ще до Майдану була найменшим.

У 2018 році «Парі Матч» активно рекламували актори з «Кварталу 95», лідером якого є кандидат в президенти України Володимир Зеленський.