Аеропорт «Бориспіль» вимагав з клієнтів по 175 гривень за архаїчні телеграми про доставку вантажу
09.04.2019   //  

Київське територіальне відділення АМКУ наклало 68 тис. грн штрафу на Міжнародний аеропорт «Бориспіль» за безпідставне підвищення у 2016 році вартості послуги з інформування одержувачів вантажу телеграмою у 3,5 разів. Про це свідчить відділення від 19 березня.

Київське ОТВ АМКУ встановило, що протягом 2016 року Міжнародний аеропорт «Бориспіль» займав монопольне становище на ринку з послуг наземного обслуговування, зокрема, монопольно надавав послуги з інформування телеграмою вантажоотримувача про надходження вантажу. У тому ж році аеропорт встановив економічно необґрунтовані тарифи на цю послугу, що могло призвести до «ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів».

Так, якщо у період з вересня 2014 року по кінець 2015 року ДочП «Поліграфічний комбінат ”Зоря”» сплачувало за послугу з інформування 50 грн без ПДВ за одне повідомлення, то вже з початку 2016 року вартість послуги зросла до 130 грн за повідомлення, а з осені 2016 року – до 175 грн/повідомлення. При чому, аеропорт підвищував ціну в односторонньому порядку, без жодних повідомлень на адресу споживача. Відмова від послуги, нехай і супутньої, загрожує ускладненнями та незручностями у процесі отримання багажу, повідомили Відділенню на ринку.

Свої дії в аеропорту пояснили поетапним здорожчанням послуг «Укртелекому» – з листопада 2015 року вартість тарифу за слово телеграми збільшили вдвічі (з 1 гривні до 2 гривень з ПДВ), а до осені 2016 року відбулось підвищення ще втричі, пояснив відповідач у справі.

Проте, в «Укртелекомі» повідомили, що протягом 2016 року не змінювали тарифи для аеропорту у кілька етапів, і тоді він становив – 2,50 грн/слово.

Таким чином, антимонопольники підрахували, що підвищення вартості тарифу від «Укртелекому» у порівнянні з 2015 роком становило лише 1,5 рази, тоді як аеропорт «Бориспіль» підняв планку вартості послуги зі свого боку – у 3,5 рази.

Рівень рентабельності послуги з 22,31% у 2015 році зріс до 98,86% восени 2016 року.

Цікаво також, що за підрахунками регулятора, основний текст телеграми, у якій безпосередньо повідомлялось про надходження вантажу, складає 11 слів, решта частина – це адреса та найменування одержувача. Аналіз телеграм показав, що загальна кількість слів повідомлення коливається в районі 24-27 слів, а не 32, як заявили в «Борисполі».

Дії аеропорту «Бориспіль» Відділення трактувало як порушення конкурентного законодавства через зловживання монопольним становищем. Аеропорт отримав 68 тис. грн штрафу.

Зауважимо, що визначаючи розмір штрафу Відділення врахувало дохід аеропорту за 9 місяців 2018 року – 3,167 млрд гривень.

Довідково:

МА «Бориспіль» є найбільшим і найпотужнішим в Україні. Довжина злітно-посадкової смуги становить 4000 м, ширина – 60 м, що дозволяє приймати повітряні судна всіх типів цілодобово. Це також єдиний аеропорт в Україні, з якого виконуються трансконтинентальні рейси.

Вантажний термінал аеропорту займає площу у 19 906 кв. м. До його складу входять: склад тимчасового зберігання з пропускною здатністю 2686 палето/місць, 805,8 тон, склад механізованої обробки вантажів, спеціалізований склад для зберігання небезпечних вантажів різних класів небезпеки, спеціалізований склад для зберігання радіоактивних небезпечних вантажів, спеціалізований склад для зберігання цінних вантажів, автоматизована система обліку вантажів, спецтехніка для механізованої обробки вантажів тощо.

Вантажі, які надходять до аеропорту «Бориспіль», автоматично розвантажуються та розміщуються на склад тимчасового зберігання під митним контролем.

Споживачі можуть забрати вантаж, коли його буде розміщено на складі Аеропорту та відповідно зареєстровано. Не пізніше години потому, відповідальний агент по роботі з клієнтами надсилає одержувачу вантажу повідомлення про таку можливість. Раніше при відсутності окремої письмової домовленості з одержувачем, повідомлення надсилались на поштову адресу телеграфним способом. У 2018 році «Укртелеком» припинив прийом і відправку телеграм у зв’язку з втратою їх популярності та розвитком електронних комунікацій.