«Енергоатом» замовив словакам системи охолодження для РАЕС за чверть мільярда
08.04.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 2 квітня уклало угоду з компанією «VUEZ, a.s.» (Словаччина) обладнання систем важливих для безпеки Рівненської АЕС на 8,10 млн євро, або 247,46 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року поставлять дві системи зовнішнього охолодження корпусу реактора: за 3,81 млн євро – для енергоблоку №1 та за 4,29 млн євро – для енергоблоку №2.

Товар оплатять протягом місяця після поставки. Гарантійний строк становить рік.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. На думку Держатомрегулювання і ДНТЦ ЯРБ, результати і висновки розрахунків не є достатніми для обґрунтування можливості реалізації стратегії локалізації розплаву в корпусі реактора енергоблоків №1-2 РАЕС без застосування обраних розрахункових кодів, моделей та коректності результатів обґрунтування на основі існуючих експериментальних даних.

За результатами аналізу встановлено, що лише словацька компанія «VUEZ a.s.» володіє експериментальними даними, отриманими за допомогою установки CERES, яка була створена для отримання таких даних для валідації кодів та розрахункових моделей з метою правильного і коректного обґрунтування охолодження корпусу реактора зовні.

Створена 40 років тому словацька «VUEZ, a.s.» вже виконувала проекти на РАЕС.

Довідково:

Нинішню закупівлю провели в рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій», затвердженої після аварії на японській АЕС «Фукусіма». У березні 2011 року внаслідок землетрусу і цунамі станція була відрізана від основного та аварійного електропостачання, що спричинило припинення подачі води для охолодження стрижнів. Інженери вручну відкрили клапани реакторів і випустити радіоактивну пару в атмосферу, щоб скинути тиск. Однак через контакт водяної пари з розплавленим цирконієм, яким вкриті паливні збірки, утворився водень, який згодом вибухнув, зруйнувавши три реактори з шести.