В АМКУ анонсували нові штрафи «прокладкам» ФДМУ: «Не можемо подолати – зробимо схему нерентабельною»
05.04.2019   //  

Антимонопольний комітет відкрив більше п’яти справ стосовно ненадання операторами електронних майданчиків з оціночної бази ФДМУ інформації на вимогу Комітету. Їм загрожують штрафи. Про це розповіла державна уповноважена Агія Загребельська в інтерв’ю «Бігус.інфо».

22 березня АМКУ оштрафував на 1,1 млн грн два майданчика за ненадання інформації на вимогу регулятора – ПП «Ві Ай Пі Департмент» та ТОВ «Про Закупівлі». Ще двоє операторів, ТОВ «Акцепт Онлайн» та ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», тимчасово оминули покарання у зв’язку з відсутністю в АМКУ інформації про отримані ними доходи у 2018 році. Розслідування по цій справі веде Агія Загребельська.

 «Уже відкрито більше п’яти справ за ненадання інформації. У сьогоднішніх політичних умовах єдина можливість подолати «оціночну схему ФДМУ» – це зробити її нерентабельною», – пояснила Загребельська ведучим програми.

Додатково уповноважена нагадала, як цю схему будували:

«Ціла Верховна рада в бюджетну ніч займалась внесенням змін до податкового кодексу. Правки, які «об’єднали зал» і якими планувалось заборонити АМКУ торкатися будь-якої діяльності, яка стосується об’єктів прав інтелектуальної власності, – були прийняті виключно для того, щоб закрити розслідування по майданчикам. Тієї бюджетної ночі я писала, дзвонила десяткам народних депутатів. Просила, пояснювала, але ви бачили все, що відбувалось».

Насамкінець уповноважена пояснила, чому були марними намагання депутатів зупинити розслідування АМКУ схеми по майданчикам.

«Як кажуть, у нас дві проблеми – корупція і рукодупість. От завдяки тому, що є рукодупість, у нас не завжди корупція виходить у тому вигляді, в якому вона задумувалась. І ось коли вносились поправки у податковий кодекс, ті особи, які їх ініціювали, вони були впевнені, що після цих поправок Агія Загребельська буде вимушена прийняти постанову про розпорядження про закриття розслідування і забути взагалі про цей ринок – більше ним не займатися. Але вони не розрахували, що коли прийняли Закон «Про захист економічної  конкуренції», в нього було закладено запобіжник: якщо хтось хоче ввести в дію які-небудь особливості застосування антимонопольного законодавства до певних ринків в Україні, зміни повинні вноситись виключно в Закон «Про захист економічної конкуренції» – і ні в які інші закони. Звичайно, ніхто не читав згаданого Закону і це в результаті дало можливість не втілити їхній план в життя. Вони даремно проголосували поправку в Податковий кодекс, бо вона жодним чином не перешкоджає нам проводити розслідування», – пояснила Загребельська.

Нагадаємо, усі чотири оператори електронних майданчиків, які здійснюють реєстрацію звітів про оцінку в Базі Фонду державного майна, пов’язані між собою.

Як повідомляли «Наші гроші», один із майданчиків, «Професійна оцінка», пов’язаний із колишнім членом Тендерної палати Володимиром Доброскоком. Також Доброско і тесть нардепа Антона Яценка володіють приміщеннями у бізнес-центрі «Ботанік-тауерс».