Міноборони купило рюкзаки вдвічі дешевші від “рюкзаків” Авакова
05.04.2019   //  

Міністерство оборони України у березні за результатами тендеру уклало чотири угоди про закупівлю рюкзаків на 36,20 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом до серпня поставлять 22 тис індивідуальних бойових рюкзаків видів 3 (Black) і 5 (український піксель ММ-14) за ТУ 15.1-136-00034022:2016 зі змінами №2 по 1 646 грн.

Раніше у березні військова частина 1471 ДПСУ замовила рюкзаки видів 1 (Coyote) і 2 (Olive green) за тими ж техумовами зі змінами №2 майже по стільки ж – по 1 639 грн.

Саме ж Міноборони протягом 2018 року закуповувало рюкзаки видів 1 (Coyote) і 2 (Olive green) за тими ж техумовами, але зі змінами №1 на 5% дешевше – по 1 566 грн.

Крім того, протягом 2017 року армія замовляла рюкзаки виду 2 (Olive green) за тими ж техумовами, але зі змінами №1 на 14% дешевше – по 1 4351 450 грн.

Для порівняння: у 2015 році МВД купувало рюкзаки по 2900 грн. НАБУ доводило, що собівартість рюкзаків становила 555 грн, а причетним до оборудки детективи вважали сина міністра МВС Олександра Авакова. Однак зрештою САП закрила справу проти Авакова-молодшого.

Нині ПВТП «Акрополіс» отримало замовлення щодо 6 500 рюкзаків на 10,69 млн грн., ТОВ «Праймформ» – 5 500 рюкзаків на 9,05 млн грн., ТОВ «Екстрім-Текс» – 5 тис рюкзаків на 8,23 млн грн., а ТОВ «Торнадо» – 5 тис рюкзаків на 8,23 млн грн.

Сума угод на 0,1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 36,23 млн грн.

У торгах також брали участь ТОВ «Пром.Стандарт.», ТОВ «Формстиль» і ТОВ «Харківський НДІ тактичного спорядження», причому ніхто не знижував ціну.

До аукціону «Пром.Стандарт.» вимагав подовжити строк подання пропозицій. Тендерна документація вимагала надання висновку щодо відповідності наданого учасником зразка рюкзака нормативним документам та зразку-еталону, який виданий учаснику Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ і дійсний на кінцевий строк подання пропозицій. Для цього учасник мав провести випробування в акредитованій лабораторії та надати зразки на перевірку в управління, що займає близько 21 робочого дня, тоді як між оголошенням тендеру 25 січня і кінцевим строком подання пропозицій 7 лютого лише 9 повних робочих днів. Причому виготовити й випробувати зразки заздалегідь було неможливо, бо на 25 січня, за словами фірми, Міноборони не розмістило на сайті зразки кольорів тканини поліамідної ММ-14. Замовник заявив, що опублікував їх, але не повідомив, коли. На сайті Міноборони дійсно оприлюднені ці зразки, затверджені 19 грудня 2018 року, проте дата завантаження документу невідома.

ТОВ «Ісо Груп» також марно вимагало подовжити строк подання пропозицій, ПрАТ «Астра Люкс» скаржилось на висновок, а ТОВ «Артель Антей» – на недоліки техумов.

Львівська компанія «Акрополіс» належить директору Євгену Джурі, а підписантами є Андрій Панечко і Михайло Бень. Джура і Панечко також володіють ТОВ «Терраполіс» разом із Ольгою Пасько. Бень керує ще однією компанією Джури – МПП «Дем». Що ж до Панечка, то львів’янин із такими ПІБ володіє ФГ «Галагрополіс» і ПП «УП Ренесанс».

Столичний «Праймформ» зараз належить киянці Тетяні Сердюк, а керує ним Дмитро Сердюк. Однак раніше, за даними системи «YouControl», засновницями були киянки Наталія Кузьменко і Наталія Лукошко. У 2016 році поліція підозрювала фірму в поставці Міноборони шкарпеток, які не відповідали ГОСТу, але відтоді нових ухвал не з’являлося.

Харківському фірму «Екстрім-Текс» Євгенії Тарасової створено в січні 2018 року.

«Торнадо» зі статутним капіталом 375 грн. належить Олександру Васильченку і Валерію Конику. Ці люди також володіють ТОВ «Торнадо Зіз» разом з Олексієм Васильченком, Катериною та Валерієм Кониками, Олександром Іщенком і Наталею Ліпінською.