Держрезерв планує списати м’ясних консервів та олії на 28 мільйонів
05.04.2019   //  

Кабінет міністрів планує дозволити Державному матеріальному резерву на безоплатній основі відпустити для Запорізької та Луганської ОДА, а також для Чернівецької мі кради м’ясних консервів та олії на 28, 22 млн грн.

Відповідний проект розпорядження було внесено на урядовий комітет, засідання якого заплановане на 4 квітня.

З розданих документів відомо, що до Луганської ОДА буде поставлено 100 тис банок консервів «М’ясо тушковане. Яловичина» вагою 525 грам та  2 тис банок «М’ясо тушковане. Свинина», такої ж ваги.  Чернівецькій міськраді буде поставлено 200 тис банок тушкованої яловичини та 250 літрів олії. Щодо кількості харчів для Запорізької ОДА інформація відсутня. Також відсутній перелік конкретних отримувачів державної допомоги.

В пояснювальній записці Держрезерв повідомив, що надати харчі до нього звернулися самі ОДА та міськрада, попросивши допомоги у вирішенні соціальних питань. Загальна вартість  цих харчів складає 28,22 млн грн, і Держрезерв розраховує, що Мінфін під час внесення змін до держбюджету передбачить ці кошти для оновлення запасів.

Також держрезерв стверджує, що термін придатності тушонки та олії спливає в першому-другому кварталі цього року. Хоча при узгодженні позицій раніше Держрезерв зазначав, що термін придатності закінчився на початку року, але після зауважень Мінфіну ат Мін’юсту змінив термін.

У своєму висновку урядові експерти відмітили, що в момент відпуску продукції у Держрезерва виникнуть податків зобов’язання з ПДВ на суму 4,70 млн грн. таким чином, для реалізації проекту потрібні додаткові кошти  з бюджету.

Крім того, закупівельна ціна на банку тушкованої свинини вказана 19,7 грн, а банка яловичини – 34,9. На думку експертів, сьогодні ринкові ціни є значно вищими, а відтак рівномірного оновлення запасів не буде.

З відкритих джерел відомо, що нині  М’ясо тушковане. Яловичина» вищого сорту вагою 525 грам  коштує в опті 48-55 грн/щт. Виготовлену за ДСТУ свининув в опті  можна знайти за 57 грн./шт.

Також при узгодженні позицій Держрезерв пояснив, що раніше намагався вісім разів провести аукціони з реалізації консерви та олії, але всі вони не відбулися.

Нагадаємо, 30 березня представники прокуратури м. Києва вручили голові Державного агентства резерву Вадиму Мосійчуку обвинувальний акт у справі про переміщення зерна у 2017 році з ДО «Хлібна база №85», що під Харковом, на ДП «Злато дар» (м. Золотоноша Черкаської області. На думку прокуратури, таке переміщення було незаконним і нанесло збитків державі на понад 6 млн грн.