Суди залишили «Укрлітійвидобуванню» найбільше родовище літію, посилаючись на документи 2011 року
04.04.2019   //  

Суд відмовився задовольнити позов прокуратури м. Києва, яка вимагала скасувати спеціальний дозвіл ТОВ «Укрлітійвидобування» на видобування петалітових літієвих руд Полохівського родовища Маловисківського району Кіровоградської області. Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адмінсуду (судді Василенко Я.М., Кузьменко В.В., Шурко О.І.) від 19 березня.

Прокуратура заявила, що видача наказу Держгеонадр України від 18.01.2017 та подальше надання фірмі «Укрлітійвидобування» спеціального дозволу без проведення аукціону відбулось з порушенням законодавства. Зокрема, прокурор наголошував, що заявку на отримання спецдозволу також подавало ПАТ «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали».

Суд цей аргумент відкинув. Він вказав, що ДАК «Українські поліметали» подавало чотири заявки навесні 2016 року, і у жовтні того ж року отримало відмову Держгеонадр у зв’язку з липневою довідкою ДФС про наявність у ДАК боргу зі сплати податків та загальнодержавних платежів. А «Укрлітійвидобування» звернулося зі своєю заявою у листопаді 2016 року, після чого у січні 2017 року був виданий наказ Держгеонадр.

Суд вказує, що Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, затверджений постановою Кабміну від 30.05.2011 за № 615, передбачає надання дозволу без проведення аукціону. Однією з умов для цього є здійснення за власні кошти геологічного вивчення ділянки надр та підрахунок запасів корисних копалин. «Укрлітійвидобування» надало відповідну довідку, і отримало спецдозвіл без конкурсу, зазначає суд.

Між тим, за даними прокуратури, видача вказаних документів відбулася за відсутності належних погоджень Кіровоградської обласної ради та Мінприроди.

У відповідь суд вказав, що в матеріалах справи є відповідне рішення Кіровоградської облради від 2011 року. На день звернення «Укрлітійвидобуванням» за спецдозволом це рішення не було скасовано чи визнане нечинним, зазначив суд.

Стосовно відсутності у пакеті документів «Укрлітійвидобування» належного погодження Міністерства екології (наказу міністерства та рішення відповідної комісії про прийняття рішення щодо надання надр у користування), то суд зазначив таке.

На підтвердження наявності погодження Міністерства екології фірма «Укрлітійвидобування» надала до Держгеології листи від 2011 та 2016 рр.

У листі від 2011 року Мінприроди повідомило «Укрлітійвидобування» про те, що 25.11.2011 комісією прийнято рішення підтвердити можливість надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Укрлітійвидобування» за умови дотримання вимог природоохоронного та земельного законодавства.

У листі від 2016 року Мінприроди надало фірмі копію листа 2011 року, чим фактично засвідчило про актуальність рішення комісії від 25.11.2011 щодо підтвердження можливості надання спеціального дозволу на користування надрами.

При цьому, вказує суд, доказів скасування цього рішення комісії Мінприроди від 25.11.2011 чи визнання його нечинним суд не отримав, як і беззаперечних, достатніх і допустимих доказів порушення міністерством відповідної процедури під час його прийняття.

Суд додав, що оскільки Порядком №615 не передбачено обов’язок заявника надавати саме наказ Мінприроди про погодження надання надр у користування, Держгеонадра правомірно прийняло листи Мінприроди в якості підтвердження отримання фірмою «Укрлітійвидобування» відповідних погоджень.

10 грудня 2018 року Окружний адмінсуд Києва (суддя Добрівська Н.А.) відмовив прокуратурі у задоволенні позову. А апеляційний суд 19 березня цього року залишив це рішення без змін.

Нагадаємо, ТОВ «Укрлітійвидобування» було створене у березні 2011 року і належало оточенню нардепа від Партії Регіонів Юрія Іванющенка та сина екс-прем’єр-міністра Микола Азарова – Олексія. У 2011 році фірма через схему отримало 120 га землі на Полохівському літієвому родовищі, запаси якого оцінюються як одні з найбільших в Європі.

Після змінила влади «Укрлітійвидобування» отримало нових власників – компанія «Харсам Орес Фзе» (ОАЕ, кінцевий бенефіціар – єгиптянини Міна Азер Мамлук) 85%, Ігор Воронов (10%) і Олег Кадніков (5%).

Ігор Воронов – бізнес-партнер по енергетичним проектам нардепа Вадима Новинського (Опозиційний блок).

У 2017 році без аукціону через суд спецдозвіл на користуванням Полохівським родовищем літієвих руд  намагалося отримати ТОВ «Українські рідкісні метали». Ця фірма пов’язана з оточенням нардепа Ігоря Котвіцького («Народний фронт») – бізнес-партнера родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.