Метрополітен злив оточенню біглого агента ФСБ іще 110 мільйонів на ремонт вагонів
04.04.2019   //  

КП «Харківський метрополітен» Харківської міської ради 1 квітня уклало угоду з ТОВ «Ваго-Рев» про послуги з планових видів ремонту та технічного обслуговування рухомого складу на 109,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На рік замовили планові види ремонту та техобслуговування для 326 вагонів метро різних моделей. Послуги надаватимуться в електродепо «Салтівське» і «Московське». Залежно від моделі вагона на заробітну плату піде до 5%, а на прибуток – до 12% вартості послуги.

Закупівлю провели за переговорною процедурою. Торги двічі відміняли через нестачу учасників, бо на них приходив лише «Ваго-Рев» із ціною 109,70109,80 млн грн. Ціна неконкурентної угоди на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 110,00 млн грн.

Нагадаємо, поліція підозрює «Ваго-Рев» у отриманні коштів за фіктивні ремонти вагонів «Харківського метрополітену». Правоохоронці перевіряють можливу розтрату коштів харківського метрополітену головних підрядників КП – ТОВ «Ваго Рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753». Торік суд обрав запобіжний захід екс-директору «Ваго-Рев» Геннадію Долженку.

Фірми «Ваго Рев», «Системи прогресивної очистки» і «СПБМ Поїзд-753» входять у сферу впливу колишнього голови Адміністрації Холодногірського району, депутата Харківської міськради Максима Мусєєва. Як стало відомо у жовтні 2018 року, за даними СБУ, Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він утік до Росії. Попри цю інформацію, він зберігав до останнього посаду голови РДА, яку обійняв ще в 2012 році.

Нині засновниками «Ваго-Рев» є аудитор з Ізраїлю Євген Ананченко та новостворена ТОВ «Харків Інвест Проект» дніпровця Віталія Журавльова. Він був відомий як керівник ПАТ «Хімдивізіон». За даними «Smida», серед акціонерів цієї компанії є відомий бізнесмен Олександр Лівшиць з Кривого Рогу та Ірина Перова з Харкова. Остання, за даними ЗМІ, прописана у квартирі, яка належить Аллі Добкіній – дочці нардепа Михайла Добкіна.

Також Журавльов володіє ТОВ «2ГІС-Дніпро», ТОВ «2ГІС-Харків» і ТОВ «2ГІС-Київ» з Андрієм Ткачем та Олександром Чашею. Ці фірми, ймовірно, за франшизою входять у міжнародну групу російської компанії «2GIS» росіян Олександра та Дмитра Сисоєвих.