«Нафтогаз» дав норвезьким юристам іще півмільярда на боротьбу проти «Газпрому»
03.04.2019   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 1 квітня замовило компанії «Wikborg Rein Advokatfirma AS» (Норвегія) юридичних послуг на 14,00 млн євро, або 427,84 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року фірма продовжить представляти інтереси «Нафтогазу» в судах проти російського «Газпрому» щодо контрактів від 2009 року про купівлю-продаж газу та про об’єми й умови транзиту газу через територію України в 2009-2019 роках.

Нагадаємо, шведський суд задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації $4,63 млрд за недопоставлені «Газпромом» погоджені обсяги газу для транзиту. Із загальної суми $2,1 млрд вже зараховані як плата за газ, поставлений «Нафтогазу» в 2014-2015 роках, а для виплати решти $2,6 млрд суд арештував голландські активи «Газпрому». Нещодавно Лондонський суд заборонив «Газпрому» виводити активи з Англії та Нідерландів.

Ціна договору включає гонорари виконавця та витрати на відрядження і залучення третіх осіб. Як і торік, погодинна ставка партнера і старшого консультанта становить 475 євро, старшого юрисконсульта – 356 євро, старшого юриста – 321 євро, юриста – 261 євро.

Загалом із 2014 року «Нафтогаз» уклав угоду із фірмою «Wikborg Rein» на 56,54 млн євро (близько 1,73 млрд грн. за нинішнім курсом). Перша була укладена 11 липня 2014 року на суму 1,30 млн євро, однак у подальшому її вартість збільшили до 1,56 млн євро.

Всі угоди укладалися без торгів через «необхідність у залученні юридичних радників, які мають позитивний досвід в представництві клієнтів у спорах щодо перегляду ціни на газ, у тому числі у арбітражному порядку» та для сумісності з уже наданими послугами.

Раніше не було відомо, кого залучали третіми особами, але торік «Wikborg Rein» повідомила, що у справі «Нафтогазу» їй допомагали «Gernandt & Danielsson» (Швеція), «Aequo» (Україна), «The Brattle Group» (США), Francis Jacobs та Alexander Milner.

ТОВ «Екво» обслуговує клієнтів із питань концентрації в Антимонопольному комітеті. У свою чергу заступником голови АМКУ є Марія Ніжнік, яка до переходу на держслужбу працювала саме в «Aequo». Цю фірму майже день у день із призначенням Олексія Філатова заступником голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна створили юристи, які в 2014 році відкололись від фірми «Василь Кисіль і партнери». Філатов теж працював у «Василя Кисіль» та обслуговував разом із Ніжнік у 2013 році угоду із продажу Ложкіним медіахолдингу «UMH» Сергію Курченко. Саме Ложкін очолював АП, коли до нього заступником прийшов Філатов. Офіційним співвласником фірми «Екво» є Олександр Мамуня, чоловік народного депутата Вікторії Пташник.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення заступника голови АП. До матеріалів справи було долучене розслідування «Bihus.info» про те, що Філатов не згадав у декларації сина, цивільну дружину Анну Бабич і її юридичну компанію «Aequo».

Інший виходець із «Василя Кисіля» Ярослав Теклюк є директором з юридичних питань «Нафтогазу».