МЕРТ не зміг злити 8 мільйонів активістам Зеленського через скаргу «порошенківців»
03.04.2019   //  

Адмінколегія АМКУ 1 квітня зобов’язала ДО «Національний офіс інтелектуальної власності» МЕРТ відмінити переговорну процедуру з ГО «Український інститут майбутнього» щодо управлінських послуг на 7,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Планувати замовити послуги з розроблення проекту Національної стратегії розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності України.

Закупівлю оголосили за переговорною процедурою, оскільки вона нібито «пов’язана із захистом прав інтелектуальної власності». На переговори запросили громадську організацію «Український інститут майбутнього» як таку, що має необхідний досвід в сфері розробки національних стратегій та виявляє інтерес до розбудови інституту інтелектуальної власності України. Замовник підтвердив досвід двома публікаціями:

В обґрунтуванні сказано, що замовник не застосував відкриті торги через неможливість визначити необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі. А конкурентний діалог  не використали, бо управлінські послуги не входять у перелік дозволених для нього предметів закупівлі, який включає «консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень, експериментів або розробок, виконання дослідно-конструкторських, будівельних робіт, визначення вимог до виконання яких потребує переговорів».

Запорізьке ТОВ «Консалтингова група «Статус» кандидата в Дубровицьку райраду Рівненської області від «Блоку Петра Порошенка» Олексія Лясковця і Світлани Шевченко поскаржилось в АМКУ. На думку скаржника, застосування переговорної процедури було безпідставним, бо замовник міг провести конкурентну процедуру, якби встановив у проекті договору умову щодо належності йому майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності, що буде результатом надання послуг виконавцем. Адмінколегія одноголосно визнала переговорну процедуру неправомірною і зобов’язала замовника її відмінити.

Керівником громадської організації «Український інститут майбутнього» є Віктор Андрусів, відомий як консультант кандидата в президенти Володмира Зеленського. Засновниками ГО є нардеп від «Народного фронту» Антон Геращенко, політтехнолог Тарас Березовець, бізнесмени Анатолій Амелін, Олексій Скрипник, Ігор Ліскі та політолог Юрій Романенко, також відомий підтримкою Зеленського.

У грудні в приміщенні «Український інститут майбутнього» відбувся круглий стіл «Інтелектуальна власність в Україні: проблеми, тенденції, стратегія розвитку» за участі директора «Національного офісу інтелектуальної власності» Богдана Моркляника.