Прокуратура вважає, що у Кличка через фіктивні фірми вивели 2 мільйона на ремонті бази відпочинку «Метро»
29.03.2019   //  

Прокуратура підозрює, що службовці КП «Київський метрополітен» та ТОВ «Бранд Трайдинг Енд Консалт», використовуючи фіктивні фірми ТОВ «Леонес»,ТОВ «Лібертад», привласнили 1,7 млн грн., які були виділені на будівельні роботи на базі відпочинку «Метро» по вул. Чоповського, буд. 46, с. Літки, Броварського району Київської області. Про це написав Олександр Глазунов у «КіевVласті».

Слідчі встановили, що у 2017 р. «Київський метрополітен» і «Бранд Трайдінг Енд Консалт» уклали три договори на проведення будівельних робіт на базі відпочинку «Метро». Роботи необхідно було провести в блоках №2 і №4 котеджу №7, блоках №2 і №3 котеджу №6, блоці №2 котеджу №8 і блоці №1 котеджу № 5. Вартість робіт по кожному з трьох договорів становила 798 тис грн., в цілому ж фірма-підрядник отримала 2,39 млн грн.

Як зазначено в матеріалах справи, велику частину цієї суми (1,7 млн ​​грн.) «Бранд Трайдинг Енд Консалт» перерахував фіктивному «Леонес», який в свою чергу перерахував цю суму «Лібертад».

Директор і засновник «Леонес» повідомив правоохоронцям, що ніякого відношення до діяльності цієї фірми не має: підприємство не створював і не «купував», про фінансово-господарські відносин «Леонес», «Лібертад» і «Бранд Трайдинг Енд Консалт» нічого не знає.

11 березня Подільський райсуд Києва дозволив прокурорам Київської міської прокуратури №7 доступ до реєстраційних документів усіх трьох приватних фірм, а раніше, надав дозвіл на доступ до банківських документів фірм-фігурантів, а також на виїмку документів по будівельним роботам на базі відпочинку «Метро», які зберігаються в офісі КП «Київський метрополітен».

З 2016 р. на ремонт бази відпочинку в селі Літки, згідно з даними Prozorro, столична підземка вже витратила понад 10,4 млн грн. Переможцями таких тендерів крім «Бранд Трайдинг Енд Консалт» не один раз було ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Мега-буд».

«Бранд Трайдинг Енд Консалт» у 2016-2017 рр. уклало з «Київським метрополітеном» 8 угод на 12,1 млн грн. На проведення ремонтних робіт на базі відпочинку в Літках «Мега-буд» вже отримало від столичної підземки 4,94 млн грн.

Обидві компанії тісно пов’язані. Наразі засновниками «Бранд Трайдинг Енд Консалт» є директор фірми, азербайджанець Тогрул Аббасов, киянин Олексій Коваленко і житель Москви (РФ) Костянтин Ашин. А до 2018 р. керівником і одним із засновників фірми був киянин В’ячеслав Нікітін, який також є директором «Мега-буд». Засновниками останньої значаться Олексій Бірюков і ТОВ «Р.Б.М.» згаданого Нікітіна.

«Мега-буд» фігурує в розслідуванні за фактом можливого привласнення грошей посадовцями Голосіївської районної в місті Києва держадміністрації під час виконання будівельних і ремонтних робіт соціального значення.

Керівником та засновником ТОВ «Леонес» є В’ячеслав Гальчук, а ТОВ «Лібертад» Денис Левинський. «Леонес» та «Лібертад» разом фігурують у низці кримінальних проваджень як учасники транзитних-конвертаційних груп.

Посаду директора КП «Київський метрополітен» з липня 2014 року обіймає Віктор Брагінський.