Крючков стверджує, що з оборудок на обленерго віддавав Порошенку-Кононенку 50-75%
29.03.2019   //  

Екс-голова правління ПАТ «ХК «Енергомережа» Дмитро Крючков стверджує, що мав бізнес-відносини з першим заступником голови парламентської фракції «БПП» Ігорем Кононенком, який в цих відносинах представляв інтереси президента Петра Порошенка.

Про це йдеться в листі, який Крючков написав програмі «Схеми» з німецької в’язниці Штадельхайм, де він знаходиться під екстрадиційним арештом.

За даними Національного антикорупційного бюро, Крючков з іншими особами через компанію «Енергомережа» завдали збитків державі на 1,4 млрд грн. шляхом виводу коштів з обленерго.

Програма «Схеми» оприлюднила записи телефонних розмов, де люди, чиї голоси схожі на голоси Крючкова та Кононенка, обговорюють спільні інтереси в бізнесі. В листі програмі Крючков підтвердив, що мав стосунки з Кононенком.

«Кононенко виконував ту частину домовленостей, яка була зоною відповідальності сторони Порошенко-Кононенко. Домовленості були з ними, як щодо «Енергомережі», так і Харків-, Миколаїв-, Запоріжжя-, Черкаси-, Хмельницькобленерго, Центренерго, ОПЗ, Одеська, Миколаївська та інші ТЕЦ і компанії. Фінансові відносини, звісно, були. Вони, згідно з домовленостями, отримали від 50% до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей» – написав Крючков.

Він також стверджує, що зустрічі з Кононенком були регулярними, вони відбувалися як в офісі «БПП», в парламенті, в спортивно-розважальному клубі «5 елемент» та на нейтральній теретиторі, якщо були термінові питання.

«Не розглядайте Кононенка як самостійну «бізнес-одиницю». Він ухвалює тільки локальні рішення, але до принципових домовленостей він не допущений… Основним реципієнтом (отримувачем) доходів, безумовно, є Порошенко» – написав Крючков.

Лист журналістам він передав Світлану Кузьмінську, яка раніше була його співмешканкою та очолювала «Черкасиобленерго» в той час, коли «Електромережа» перевела на себе кошти споживачів електроенергії цього підприємства.

Журналісти також продемонстрували аудіо записи, де Крючков обговорює бізнес-схеми з братами Ігорем та Григорієм Суркісами.

Також Крючков обговорював справи на «Харківобленерго» з нардепом Ігорем Котвіцьким («Народний фронт») – близьким соратником та бізнес-партнером міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Справжність голосів фігурантів розслідування довела експертиза, яку провів Національний центр медіа-експертиз – освітньо-наукового центру Університету Колорадо, створеного за підтримки Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки.

Нагадаємо, Крючков був затриманий в Німеччині у квітні минулого року за запитом українських правоохоронців. ​Детективи НАБУ  підозрюють його у розкраданні коштів «Запоріжжяобленерго», понад 60% акцій якого належать державі. Крючкова також фігурує й в інших розслідуваннях правоохоронців.

Колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк раніше повідомив, що лобістом Крючкова з «Енергомережі» був Ігор Кононенко.