Верховний суд заступився за дилера Дубневича, невдоволеного тим, що АМКУ допустив до тендеру конкурентів
26.03.2019   //  

Антимонопольний комітет програв справу за позовом ТОВ «ВМ Трейдинг» про скасування рішення тендерної колегії Комітету у межах закупівлі філії «Старокостянтинівський завод залізобетонних шпал» ПАТ «Укрзалізниця» анкерів очікуваною вартістю 3,00 млн грн.

Про це свідчить постанова Касаційного адміністративного суду від 20 березня.

Спірне рішення тендерної колегії АМКУ було прийняте у межах скасованого тендеру «Старокостянтинівського заводу залізобетонних шпал».

На спірні торги 2017 року прийшли компанії ТОВ «ВМ Трейдинг» та ПП «Єврооснова-СМ» із продукцією «Корпорації «КРТ» з групи народних депутатів Богдана і Ярослава Дубневичів (Блок Петра Порошенка), а також ТОВ «АТ “Механіка”» із власною продукцією. Зауважимо, що до складу засновників останнього з учасників входить дружина екс-заступника гендиректора «Укрзалізниці» Юрія Федюшина.

Початково замовник допустив пропозиції усіх трьох учасників до аукціону. У відповідь на допуск інорідної компанії, «ВМ Трейдинг» поскаржився в АМКУ на неправомірний допуск «Механіки». Однак, не зміг захистити перед регулятором аргументи стосовно невідповідності конкурсної пропозиції цього учасника. Державні уповноважені не задовольнили скаргу і допустили «Механіку» до участі в конкурсі.

Невдовзі після прийнятого Комітетом рішення, замовник відмінив тендер, посилаючись на наказ «Укрзалізниці», яким зменшували на 27 млн грн плани поставки шпальної продукції заводу. А результатом звернення «ВМ Трейдинг» до суду стало те, що АМКУ програв у всіх трьох інстанціях.

Висновки у справі резюмував Верховний суд, на думку якого, пропозиція «Механіки» не відповідала вимогам тендерної документації у всіх трьох частинах скарги, а саме не відповідними були:

  • Геометричні розміри товару (йшлось про довжину полички анкера – замовник прописав її на рівні 88 мм, а «Механіка» пропонувала – 84 мм. При цьому, замовник повідомляв, що решту учасників прописали у пропозиціях «відхилення» довжини полички при виготовленні анкера +1 мм -4 мм, отже, – усі учасники планували постачати анкери із довжиною полички основи головки анкера – 84 мм);
  • Фізико-механічні властивості товару (антимонопольники спільно із замовником встановили, що механічні властивості анкеру в частині відносного видовження у пропозиції «Механіки» відповідали вимогам тендерної документації, однак суди вирішили, що Колегія не врахувала «відсутність у тендерній документації застережень щодо можливості подання тендерної пропозиції з показниками максимальний рівень»);
  • Розроблені технічні умови на товари (питання стосувалось сертифікату відповідності. Замовник підтвердив, що сертифікат, наданий «Механікою», є діючим, адже анкер АЗ-1-6 на залізниці був узаконений ще в 2011 році. Для суду «логічним став висновок» про те, що цим сертифікатом неможливо підтвердити відповідності технічним умовам в редакції змін №4, які набрали чинності лише 14.12.2016, оскільки сам сертифікат датований вереснем 2015 року).

Рішення Верховного суду є остаточним і Комітет уже не зможе його оскаржити.

Нагадаємо, «КРТ» і «Механіка» нині є єдиними виробниками окремих елементів кріплення колії для «Укрзалізниці». Окрім анкерів вони також конкурують за ринок скріплень. Після Майдану єдиним постачальником скріплень були дилери «КРТ», бо «Механіку» постійно відхиляли з торгів. У 2017 році конкурентам Дубневичів вдалось довести в АМКУ свою спроможність брати участь в торгах і пропонувати свою продукцію на 20% дешевше від «КРТ».