РАЕС замовила імпортну оливу на третину дорожче, ніж «Енергоатом» у січні для ХАЕС
26.03.2019   //  

ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 18 березня за результатами тендеру замовив компанії «BRV Traide s.r.o.» (Словаччина) турбінної оливи на 166 тис євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на умовах DAP (коштом продавця) поставлять 10 т вогнестійкої синтетичної турбінної оливи Fyrquel L на основі трикселенилфосфату класу в’язкості 46 за ISO 3448 виробництва фірми «ICL Industrial Products» (США) по 16,04 євро за кілограм.

У січні «Енергоатом» замовив її на тих же умовах поставки DAP для «Хмельницької АЕС» у фірми «Zodiak Plus» (Латвія) на третину дешевше – по 11,59 євро за кілограм.

За курсами на дату торгів нинішня ціна РАЕС становить $20,03 за кілограм, а січнева ціна «Енергоатома» для ХАЕС – $16,82 за кілограм. Тобто у доларах різниця складає 19%.

У 2012-2017 роках атомники купували оливу Fyrquel L по $16,35-19,01 за кілограм, причому найнижчу ціну в $16,35 за кілограм законтрактувала у 2012 році дочірня фірма американського виробника цієї оливи – «ICL-IP Europe B.V.» (Нідерланди).

Гарантійний строк повинен становити не менше п’яти років після поставки оливи.

Внаслідок активних торгів ціна угоди на 19% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Єдиним допущеним конкурентом була фірма «WK Energo GmbH» (Німеччина) із такою ж оливою Fyrquel L. Натомість ТОВ «Тек Пром» із нею ж не допустили до аукціону, бо воно не надало підтвердження від виробника про право виготовляти оливу та не гарантувало надання низки документів якості разом із супровідною документацією при поставці.

Словацька фірма «BRV Traide s.r.o.» зі статутним капіталом 5 тис євро створена у травні 2015 року. Нею володіє киянин Тимур Кохненко, який також разом із киянином Андрієм Коноваловим є директорами, а раніше їхнім партнером був Дмитро Казаков із Донецька.

Кохненко у 2010 році був заступником із закупівель директора «Атомкомплекту» Валерія Василькова. ТОВ «Дінеро Трейд» Кохненка взяло підрядів атомників на 2,95 млн грн.

Коновалову належить ТОВ «Фінансово-промислова компанія «Атомстройсервіс», яка з 2009 року виграла тендерів на 167,68 млн грн., переважно в системі «Енергоатома».

Німецька фірма «WK Energo GmbH» директора Володимира Корнієнка з Києва, яка в Україні виграє тендери лише в системі «Енергоатома», була відома як представник «Росатома». Вона вказала у «Проззоро» номер телефону 0444944500, яким користується київське ТОВ «Енергопром-Сервіс» Олександра Циліцинського і Романа Ткачука зі статутним капіталом 1 тис грн. На цих двох зареєстрована ціла низка підприємств.

Раніше «WK Energo GmbH» вказувала номер +380955464424, який належав ТОВ «Глобал-Енерджі Груп» зі статутним капіталом 1 тис грн. Тоді його засновником був вірґінський офшор «Кемпделл Солюшнз Ллп», бенефіціаром – Володимир Недашковський зі США, а директором – згаданий директор і власник «WK Energo GmbH» Володимир Корнієнко.