Нацполіція розслідує, як тернопільський забудовник незаконно змінив вид використання 4 гектарів у центрі Києва
26.03.2019   //  

Головне слідче управління Нацполіції України розслідує, як ділянці площею 4,33 га на вул. Дегтярівська, 17-19 у Києві незаконно змінили вид використання під забудову багатоповерховими житловими будинками. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 26 лютого.

26 лютого суд наклав арешт на вказану ділянку, яку слідство визнало речовим доказом у кримінальному провадженні.

Ця ділянка за рішенням Київради від жовтня 2009 року була продана у приватну власність фірмі «Будівельний союз «Моноліт» для будівництва адміністративно-офісного комплексу.

29.12.2017 фірма звернулася до ГУ Держгеокадастру у Києві із заявою про зміну виду використання земельної ділянки – з адміністративно-офісного комплексу на житловий. І у той же день отримала відповідний витяг з кадастру.

Слідство встановило, що ця зміна відбулася з порушеннями. Як зазначають слідчі, у даному випадку зміна виду використання ділянки призводить до зміни її цільового призначення. А зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Без розроблення проекту землеустрою вид використання може змінюватись виключно в тому разі, якщо воно змінюється в рамках цільового призначення ділянки. Цільове призначення 4,33 га по вул. Дегтярівська, 17-19 на той момент було – «іншої комерційної діяльності» (громадська забудова), а отже – вид використання не може бути «для обслуговування багатоквартирного житлового будинку» (житлова забудова).

У подальшому впродовж березня-травня 2018 року під час реєстрації у приватну власність для ТОВ «Будівельний союз «Моноліт» вказаної ділянки приватний нотаріус на підставі витягу з Державного земельного кадастру, виданого ГУ Держгеокадастру у м. Києві, що містить недостовірні відомості, без розроблення проекту землеустрою та всупереч містобудівній документації, вніс зміни до Реєстру щодо цільового призначення земельної ділянки.

Варто зазначити, що «Будівельний союз «Моноліт» звернувся до ГУ Держгеокадастру у Києві раніше, і у червні 2017 отримав відмову у реєстрації змін. Фірма пішла в суд, і 27.09.2017 Окружний адмінсуд Києва зобов’язав столичне ГУ Держгеокадастру внести зміни. Разом з тим 20.12.2017 апеляційний суд це рішення Окружного адмінсуду скасував, а Верховний Суд у подальшому підтримав апеляцію. Тобто, Гу Держгеокадастру 29.12.2017 внесло зміни і видало витяг фірмі вже при скасованому рішенні суду.

Аналогічно через суд забудовники змушували чиновників КМДА видати їм вихідні дані для будівництва. При цьому чиновники не проявили до кінця наміру захистити права громади. Так, рік тому ТОВ «Бау-Україна», якому «БС «Моноліт» передав ділянку під забудову по договору суперфіцію, звернулося до Департаменту містобудування КМДА із заявою видати йому містобудівні умови та обмеження (МУО) для будівництва житлових багатоповерхівок на вказаній ділянці. Однак, отримало відмову.

Після того фірма пішла в суд, і 09.10.2018 Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Департамент містобудування КМДА надати «Бау-Україна» МУО забудови ділянки. 18.12.2018 апеляційний суд залишив це рішення без змін. А касаційний суд справу не розглядав, бо Департамент не сплатив судовий збір. А вже 1 березня Департамент містобудування КМДА видав містобудівні умови та обмеження для будівництва житлових багатоповерхівок на вказаній ділянці.

Засновником ТОВ «Будівельний союз «Моноліт» є ТОВ «Євробудгарант», керівником – Василь Сидорко. Засновниками ТОВ «Євробудгарант» є кіпрська компанія «І Ай Проджект Сайп-1 Лімітед» і ТОВ «Інвестмент Юкрейн». Кінцевим бенефіціарним власником «Євробудгаранту» є Ігор Гуда – відомий в Тернополі забудовник, власник ПП «Креатор-Буд».

Засновником і директором ТОВ «Бау-Україна» є Василь Сидорко. Сидорко був помічником екс-депутата Тернопільської міськради (у 2010-2015) Віталія Цимбалюка, сина екс-голови Тернопільської і Львівської ОДА (у 2010-2011), а зараз керівника львівського осередку партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко Михайла Цимбалюка.

За даними місцевих ЗМІ, дружина Ігоря Гуди і невістка Михайла Цимбалюка є рідними сестрами. Поза тим, місцеві ЗМІ називають Ігоря Гуду «головним казначеєм Надала» (Сергій Надал – мер Тернополя). Зауважимо, що заступник директора ПП «Креатор-Буд» Ліна Прокопів наразі є депутатом Тернопільської міськради, входить до фракції БПП.