Суд скасував рішення АМКУ про те, що регламентовані відстані перевезення асфальтобетону до місця ремонту дороги – це «заточка»
25.03.2019   //  

Окружний адміністративний суд Києва у відповідь на позов Служби автомобільних доріг у Вінницькій області скасував рішення Антимонопольного комітету про дискримінаційність вимоги стосовно відстані, з якої переможець дорожнього тендеру може возити асфальт. Про це свідчить рішення суду від 27 лютого.

Йдеться про скасування рішення тендерної Колегії АМКУ по скарзі на вимоги САД у Вінницькій області по закупівлі робіт по середньому ремонту ділянки дороги М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів – Подільський через Вінницю очікуваною вартістю 98 млн грн.

На етапі подання тендерних пропозицій один із учасників ринку, ПП «Полтавабудцентр», оскаржив в АМКУ тендерні вимоги замовника на предмет дискримінаційності.

В результаті розгляду тієї скарги, АМКУ зобов’язав вінницьких дорожників внести зміни до тендерної документації. Виправленню підлягала вимога щодо допустимої відстані перевезення асфальтобетону з місця виробництва на об’єкт. Замовник встановив її максимальну протяжність – до 150 км.

Дорожники переконували, що в результаті перевезення асфальтобетону із заводу, що розташований за понад 200 км від об’єкту робіт, підрядник виконає ремонт неякісно та невчасно. Потенційний підрядник відповідав, що державними стандартами не регламентуються вимоги щодо тривалості та відстані перевезення гарячих асфальтобетонних сумішей. Крім того, компанія уклала договір оренди вантажних автомобілів-самоскидів для доставки сумішей у належному температурному режимі, відповідно до стандартів.

Тендерна колегія вирішила, що замовник не довів необхідності встановлення спірної умови документації, тож мав її відкоригувати.

Не погодившись із висновками регулятора, Вінницька САД звернулась до суду.

На розгляд суду позивач надав документи, яких не мав при собі під час розгляду скарги
«Полтавабудцентру» в АМКУ:

  • Робочий проект БКП «Строймонтаж ЛТД» від 2017 року, де зазначалось, що «при тривалому транспортуванні (більше 3 годин) гарячих асфальтобетонних сумішей і ЩМАС відбуваються фізико-хімічні зміни, що можуть призвести до розшарування, у зв’язку з чим оптимальна відстань транспортування складає 100 км, орієнтовно 2 години руху. Гранична тривалість транспортування – не більше 3 годин (близько 150 км)»;
  • Висновок експертів НВП «Спектр» від 5 листопада 2018 року, де пояснюється, що «при транспортуванні асфальтобетонних сумішей на відстань понад 150 км, їх фізико-механічні та якісні показники погіршуються і, таким чином, вони не будуть відповідати вимогам ДБН В.2.3-4:2015 та двох ДСТУ».

Вінницькі дорожники нагадали, що «Полтавабудцентр» отримав від них вісім підрядів, задля виконання яких йому доведеться забезпечити постачання загалом 88 657 тонн асфальтобетону. При цьому, на усі тендери фірма подавала одну і те ж техніку, що викликає сумніви про наявність у неї можливості впоратись із підрядами.

Раніше, на засіданні АМКУ, дорожники повідомляли, що «Полтавабудцентр» нібито лукавив про 40 орендованих у ТОВ «СПМК-17» автомобілів для транспортування асфальтобетону, адже за згаданим підприємством зареєстровані лише 32 одиниці «ВАРЗ-МБ-4141К-20». У судовому засіданні дорожники додали, що володіють інформацією про дострокове розірвання договору між «Полтавабудцентром» та «СПМК-17» на оренду обладнання.

Розглянувши матеріали справи суд вирішив задовольнити позов САД у Вінницькій області. Зокрема, суд зіслався на те, що Закон «Про публічні закупівлі» не надає вичерпного переліку документів, які замовники можуть вимагати на підтвердження кваліфікаційного критерію. Замовники самостійно визначають такий перелік документів. Фактично, підсумував суддя, право встановлювати обмеження щодо допустимої відстані перевезення сумішей – є правом замовника.

Також суд додав, що тендерна Колегія АМКУ, приймаючи рішення, лише відмітила, що «замовник не довів та документально не підтвердив необхідність встановлення спірної умови Документації», однак, не надала жодних доводів на підтвердження вказаного. Висновки Колегії АМКУ, дорікнув суд, не містять нормативно-правового обґрунтування.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року Антимонопольний комітет за результатами аналізу практики тендерної Колегії звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ з пропозицією визначити допустимі для дорожніх компаній відстані транспортування асфальтобетонних сумішей при будівництві доріг за бюджетні гроші. Згідно з практикою органу оскарження, така вимога є дискримінаційною, адже звужує коло потенційних учасників торгів.

ПП «Полтавабудцентр» на ринку вважають «тендерним тролем». Компанія знесла низку «заточок» тендерних документації САД різних областей, за рахунок яких у кожному з регіонів роками «тендеряться» конкретно визначені підприємства. По факту знесення цих «заточок» в АМКУ фірма почала отримувати державні підряди, вартість яких станом на сьогодні сягнула уже 1,87 млрд грн.

Саме ПП «Полтавабудцентр» – це компанія зі статутником 0 гривень, яка записана на Славіка Асланяна з Полтави. За контактним номером фірми знаходяться інші компанії, за номерами, вказаними у ЄДР – невідомі особи повідомляють про свою непричетність до «Полтавабудцентр». Керівник компанії Гарник Петросян здійснював авторський нагляд при виконанні реконструкцій такими підрядниками як ТОВ «Югдорстрой» та ТОВ «БК “Дорлідер”» з групи Араіка Амірханяна.

Остання, як і «Полтавабудцентр», часто складає конкуренцію ТОВ «ПБС», яке контролює нардеп Олександр Шевченко, а крім того, відома як субпідрядник цієї фірми. До ВРУ Шевченко обрався від «Блоку Петра Порошенка», а потім вийшов із фракції. Шевченко відомий як керівник гірськолижного комплексу «Буковель», який належить групі «Приват». Також Шевченко відомий як товариш екс-губернатора Вінничини Анатолія Матвієнка, чий племінник Сергій Березенко є впливовим нардепом від БПП в оточенні Петра Порошенка.

Юлія Костюк, «Наші гроші»