Дві з 4 «прокладок» з оціночної бази ФДМУ закрили 2018 рік із доходом у 143 мільйони
25.03.2019   //  

Антимонопольний комітет наклав загалом 1,10 млн грн штрафу на ПП «Ві Ай Пі Департмент» та ТОВ «Про Закупівлі» за неподання інформації на вимогу.

Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, під чиїм керівництвом регулятор проводить розслідування стосовно законності дій Фонду держмайна при створенні, впровадженні, функціонуванні єдиної бази звітів про оцінку майна та підключенні до неї електронних майданчиків.

Рішення прийняла Тимчасова адміністративна колегія у складі голови Комітету Юрія Терентьєва, державних уповноважених Агії Загребельської та Ніни Сидоренко.

ПП «Ві Ай Пі Департмент» отримало штраф у розмірі 1 млн грн, ТОВ «Про Закупівлі» – 100 тис. грн.

У Комітеті повідомили, що розміри штрафів становлять відповідно 0,755% та 0,968% від суми отриманого компаніями доходу за підсумками 2018 року. Тож, минулого року «Ві Ай Пі Департмент» отримав 132,45 млн грн доходу, а «Про Закупівлі» – 10,33 млн грн.

Розгляд справи по двох інших компаніях з числа задіяних в «оціночній схемі ФДМУ» – ТОВ «Акцепт Онлайн» та ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ» – перенесений на 8 квітня. У Комітеті зіслались на відсутність інформації про їхні доходи за результатами 2018 року, зокрема, через неподання ними фінансової звітності до Державної фіскальної служби.

Також держуповноважена Загребельська повідомила про наявність ще однієї відкритої справи про неподання щодо компанії «Про закупівлі» та двох – стосовно «Ві Ай Пі Департмент». По останній з фірм готується ще одна справа додатково.

Нагадаємо, ПП «Ві Ай Пі Департмент» є оператором електронного майданчика «Оцінка Онлайн», що першим отримав авторизацію від Фонду державного майна на здійснення посередницьких функцій при доступі до Єдиної бази звітів про оцінку майна.

Реєстрація звітів про оцінку в Базі та їх використання через авторизований майданчик згаданої компанії стартувала у липні 2018 року. Раніше безкоштовні звернення до бази для оцінювачів майна та нотаріусів тепер коштували 390 грн за кожне (детальніше про схему у матеріалі «Прокладочний схематоз Фонду держмайна»).

На початку серпня стало відомо про авторизацію ще двох майданчиків – «Професійна оцінка» (оператор – ТОВ «Про закупівлі») та «Експрес оцінка» (оператор – ТОВ «Акцепт онлайн»), а наприкінці серпня авторизували четвертий майданчик – «Реєстр Оцінки» (оператор – ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ»).

Як повідомляли «Наші гроші», «Професійна оцінка» пов’язана із колишнім членом Тендерної палати Володимиром Доброскоком. Який засвітився у більшості схемних кейсів за часів існування Тендерної палати, що в 2000-их мала монопольний контроль за державними закупівлями. Після Майдану Доброскок у прямому сенсі слова лишився з колишнім «хрещеним батьком» Тендерної палати, а нині народним депутатом – Антоном Яценком: тесть Яценка та Доброскок володіють нежилими приміщеннями у столичному бізнес-центрі «Ботанік-тауерс».

Усі чотири оператори пов’язані між собою.

Додамо, вартість надаваних послуг майданчиками наразі не обмежується жодним нормативно-правовим актом. До грудня 2018 року оператори узгоджено справляли плату за одноразовий доступ до держбази на рівні 510 грн. 29 грудня порядок оплати було змінено. Наприклад, оператор «Реєстр оцінки» почав надавати послуги державним нотаріусам безкоштовно, приватним нотаріусам – за плату 1,20 грн, а суб’єктам оціночної діяльності – за 1356 грн, якщо оціночна вартість об’єкта оцінки становить більше 200 тис грн і за 1152 грн, якщо вартість об’єкта становить від 20 тис до 200 тис грн.