Запит Міністерству юстиції стосовно Держреєстру речових прав на нерухоме майно
21.03.2019   //  

Міністерство юстиції

міністру юстиції Петренку Павлу Дмитровичу

журналіста інтернет-видання «Наші гроші» (м. Київ)

Стрижак Аліни Олександрівни

Інформаційний запит

Шановний Павле Дмитровичу, з понеділка, 4 лютого 2019 року ускладнився доступ журналістів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

По-перше, раніше можна було по іпн або ПІБ фізособи чи ЄДРПОУ юрособи взяти 1 (один) витяг і отримати дані про всі об’єкти нерухомості, які належать юрособі або фізособі. У такому витягу за 23 грн було детально розписано: площа об’єкта нерухомості, цільове призначення, підстава виникнення права власності, час виникнення права власності, відомості про суб’єктів інших речових прав, прізвище реєстратора.

З 4 лютого 2019 року така опція зникла, і вже треба брати на кожен обєкт, що належить юрособі або фізособі окремий витяг. Відтак, якщо 1 юрособі, приміром, належить 250 земельних ділянок, а журналістові потрібна інформація про те,  яку площу мають ці ділянки, в які роки вони набуті та в яку форму власності, яким реєстратором оформленні, то потрібно на кожен із 250 об’єктів брати витяг за 23 грн. Відтак, загальна вартість витягів лише по 1 юрособі становитиме 5 750 грн.

По-друге, зникла історія про право власності, яка раніше в Державному реєстрі речових прав фіксувалася в розділі «Відомості з реєстру прав власності на нерухоме майно».

По-третє, вхід через ЕЦП ускладнив доступ до реєстру, оскільки робить роботу «прив’язаною» до ЕЦП.

ПРОШУ:

1) Надати інформацію, у зв’язку з чим з’явилися такі зміни у реєстрі? (прошу надати перелік документів).

2) Якщо відповідає дійсності інформація, що зміни відбулися у зв’язку, зокрема, з постановою Кабміну №1127 і суб’єктом подання було Міністерство юстиції, прошу надати інформацію, хто у Міністерстві юстиції був відповідальним за розробку даних змін?

3) У зв’язку з чим Міністерство юстиції ініціювало такі зміни в реєстрі? Можливо, були якісь звернення, якщо так, то від кого?

Також доводжу до Вашого відома, що, відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Звертаю Вашу увагу, що у випадку невчасного надання відповіді на запит або надання неповної інформації ми будемо змушені звертатись за захистом свого права на інформацію до суду або вимагати притягнення Вас до адміністративної відповідальності за статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.