Після публікації «НГ. Львів» освітяни розірвали договір з підприємцем, який розіграв тендер зі своєю матір’ю
21.03.2019   //  

Відділ освіти Воловецької районної державної адміністрації Закарпатської області 13 березня розірвав договір з підприємцем Василем Мишаничем на закупівлю хліба для шкіл за 312 тис грн. Про це повідомляють «Наші гроші. Львів».

Це сталося після публікації «НГ. Львів» та звернення до замовника юриста Bihus.info (проект «Тисни»).

У лютому цього року «Наші гроші. Львів» виявили порушення ЗУ «Про публічні закупівлі» у згаданій закупівлі. Переможець торгів Василь Мишанич змагався за постачання хліба зі своєю матір’ю Марією Мишанич. Родинні зв’язки редакції «НГ. Львів» у телефонній розмові підтвердив сам підприємець.

Також на закупівлю від відділу освіти учасники подали на торги довідки з однаковими помилками, наприклад, довідку про відсутність судимості. Телефони учасників разом розміщені на туристичних сайтах про відпочинок в Карпатах. Згідно з тендерними документами, Марія Мишанич орендує в переможця автомобіль Renault Trafic та приміщення, де той веде свою підприємницьку діяльність.

Згідно із ЗУ «Про публічні закупівлі», в цьому випадку учасники (мати й син) були пов’язаними особами, і тендерний комітет мав би відхилити їх пропозиції. Однак не зробив цього.

Після публікації «НГ. Львів» юристи надіслали звернення до замовника, в якому вказали про пов’язаність учасників. На це тендерний комітет відповів, що «наведені обставини не можуть свідчити про наявність антиконкурентних узгоджених дій між учасниками». Однак 13 березня розірвав з переможцем договір.

За час дії договору відділ освіти встиг заплатити Василеві Мишаничу лише 12,4 тис грн.