Антимонопольники спіймали підприємця, який розігрував медичні тендери з власною ж фірмою
21.03.2019   //  

Харківське ОТВ АМКУ оштрафувало підприємця Максима Костенка та його компанію ТОВ «Редмед» загалом на 272 тис. грн за спотворення медичних торгів на Житомирщині. Про це свідчить рішення Відділення від 14 березня.

Йдеться про змову учасників двох аукціонів Житомирського обласного центру крові від осені 2017–зими 2018 року, у межах яких лікарі закуповували вироби медичного признання загальною очікуваною вартістю 481 тис. грн.

У межах обох тендерів харківський підприємець Максим Костенко зробив найнижчі цінові пропозиції, які замовник відхилив. Менший з лотів отримало ТОВ «Волес», а дорожчий – ТОВ «Редмед» з місцем реєстрації у Києві.

Дослідивши конкурсні документи Костенка та «Редмеду», Харківське ОТВ АМКУ з’ясувало, що учасники діяли узгоджено, в результаті чого спотворили торги.

Вдалось встановити, що:

  • Учасники завантажили свої конкурсні пропозиції в один день з невеликою різницею в часі із однієї і тієї ж платформи та використовуючи спільну IP-адресу, яка належала Олександру Шкляру. Костенко пояснив, що має з ним «відносини сугубо особистого характеру»;
  • Максим Костенко представляв на торгах і себе, і конкурента, ТОВ «Редмед», більше того – він є одним із співзасновників «Редмеду»;
  • Між учасниками існують сталі господарські зв’язки, а саме: Максим Костенко, як ФОП, постачає медичне обладнання «Редмеду»;
  • Підприємець і компанія використовували спільний контактний номер, що належить Костенку.

Будь-яких заперечень чи зауважень на висновки антимонопольників відповідачі не надали.

Так, Харківське відділення АМКУ визнало винними Костенка та ТОВ «Редмед» у антиконкурентних узгоджених діях через  спотворення результатів медичних торгів, наклавши на кожного штраф у розмірі 136 тис. грн.

ТОВ «Редмед» засноване у серпні 2016 року. Уже в грудні того ж року компанія підписала свій перший контракт із бюджетником, після чого по сьогодні отримала у «Прозорро» замовлень загалом на 14,49 млн грн. При цьому компанія тричі пересікалась із Максимом Костенком.

Саме Костенко є другим співзасновником та керівником «Редмеду». Ще половина статутного фонду компанії в 1 тис. грн належить Сергію Федякову. Прикметно, що як підприємці Федяков та Костенко теж пересікались на державному тендері. Це трапилось весною 2017 року на аукціоні Київської міської клінічної лікарні №8.

Також відмітимо, що раніше Максим Костенко працював у «Харківському обласному центрі служби крові». Компанія «Редмед» отримала замовлень від цього Центру на 4,74 млн грн.