Військового оштрафували за те, що солдати отруїлися їжею від тендерного фаворита Міноборони
20.03.2019   //  

Солдати заразилися гострою кишковою інфекцією внаслідок порушення ТОВ «Військсервіс-Волонтер» санітарних норм при організації харчування у їдальні військової частини А2467 (Центральний склад інженерних боєприпасів, смт. Малинівка, Чугуївський р-н, Харківська обл.) Міністерства оборони України. Про це стало відомо з ухвали Чугуївського міського суду Харківської області від 21 лютого.

Підполковника, заступника командира військової частини з тилу – начальника відділення матеріально-технічного забезпечення оштрафовано за ст. 172-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Недбале ставлення до військової служби» на 2 465 грн.

Адміністративна справа надійшла до суду від начальника першого відділу військової прокуратури Харківського гарнізону. Серед солдат вказаної частини стався спалах гострої кишкової інфекції. Імовірно, він був спричинений порушенням санітарних вимог при зберіганні та приготуванні їжі працівниками їдальні, де харчування в якій організовує фірма «Військсервіс-Волонтер». Незадовільний санітарно-гігієнічний стан їдальні було підтверджено лабораторно: умовно-патогенні мікроорганізми Citrobacter freundi та Proteus vulgaris, знайдені на об’єктах їдальні, кухонному приладді та готових стравах, співпали з тими, що були виділені у хворих військовослужбовців. Крім того, зараженню сприяли неякісне проведення профілактичної дезінфекції та нестача половини столового посуду.

Підсудний не погодився із протоколом про адміністративне правопорушення, оскільки у військовій частині відсутнє лабораторне обладнання для проведення мікробіологічного дослідження. Також він повідомив, що перебував тоді на службі, а не у відпустці чи на лікарняному, але погодився, що мав не допустити спалаху харчової токсикоінфекції.

За умовами договору з Міноборони, «Військсервіс-Волонтер» сплачує штраф за кожен встановлений і зафіксований випадок порушення договірних зобов’язань у розмірі 20% від вартості наданої послуги. Перелік порушень включає недотримання санітарних норм.

У судовому реєстрі немає даних про тяганину між сторонами щодо цього випадку та штрафні санкції самому «Військсервіс-Волонтеру».

Нагадаємо, «Військсервіс-Волонтер» почав вигравати підряди на харчування військових з кінця 2018 року, і отримав за цей час підрядів на 2,01 млрд грн., з яких 1,83 млрд грн. – в армії. Більше цієї фірми в Міністерстві оборони не отримує харчових підрядів жодна інша компанія (докладніше про угрупування «Військсервіс-Волонтер» у публікації «Прокуратура зацікавилась махінаціями найбільших годувальників армії часів Порошенка»).

Засновником і керівником фірми «Військсервіс-Волонтер» від заснування є Сергій Вітер із Києва. Він був засновником охоронного ПП «С.В.Сервіс», яке сьогодні зареєстроване на Андрія Уклебу. Досі підписантом фірми виступає Наталія Вітер.

До «Військсервіс-Волонтеру» у 2017-2017 найбільшим годувальником солдатів було ТОВ «Військторг», яке за даними прокурорів має господарські стосунки з «Військсервіс-Волонтером».

Статути цих обох фірм свого часу завіряв один і той самий приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Лариса Гуд. А банківські гарантії для тендерів ці фірми отримують у зареєстрованому в Одесі банку «Південний».

За інформацією джерела «Наших грошей», одним із бенефіціарів групи є одеський бізнесмен Олег Атаянц. У 2010 році він був співвласником ТОВ «Мезон-К» разом зі згадуваним колишнім власником «Військторгу» Андрієм Усенком.

Згаданий «Мезон-К» був флагманом групи «генерал-єнакіївських». У 2008-2009 роках він отримав 54,73 млн грн. із загальної суми харчових підрядів Міноборони у 133,74 млн грн.

Нагадаємо, 21 березня в АМКУ попередньо заплановано розгляд питання про штраф учасників харчового тендеру Міноборони 2016 року. За даними «Наших грошей», очікується накладення рекордного штрафу за змову.