Суд оштрафував на 19 тисяч проректора, який отримав 85 тисяч хабара за працевлаштування психолога
20.03.2019   //  

Шевченківський райсуд Львова визнав винним одного з екс-керівників Львівського держуніверситету безпеки життєдіяльності Романа Василіва за вимагання і отримання 84 тис грн. хабара за допомогу у працевлаштуванні, і оштрафував його на 19,1 тис грн. Про це написала Софія Лазуркевич у «Zaxid.net» з посиланням на вирок суду від 12 березня.

У вироку вказано, що коли полковник служби цивільного захисту Василів отримав хабар, то він виконував обов’язки проректора Львівського університету безпеки життєдіяльності по роботі з персоналом.

У травні 2018 р. до Романа Василіва звернувся працівник Державної служби з надзвичайних ситуацій з Херсонщини , який хотів працевлаштуватись в університет психологом. Василів сказав, що йому треба дати за це $3 тис (84 тис грн. хабара).

В кінці жовтня 2018 року Василів звернувся до ректора університету, щоб той провів співбесіду із претендентом на посаду для подальшого його переведення для служби в університеті та призначення його на посаду психолога.

На початку листопада Василіва затримали працівники СБУ недалеко від університету на вул. Золотій, коли він отримав 84 тис грн. хабара за вплив на рішення ректора щодо призначення нового психолога.

Під час судового розслідування Василів уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Відтак суддя Шевченківського райсуду Львова Юрій Донченко визнав Василіва винним у хабарництві і лише оштрафував його на 19,1 тис грн. (ч.2 ст.369-2 КК України, по якій звинувачували Василіва, передбачає покарання у вигляді штрафу від 12,7 тис грн. до 25,5 тис грн. або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років – НГ).

5 березня 2019 р., за тиждень до судового вироку, Василів подав декларацію про доходи перед звільненням. На той момент він займав посаду начальника відділу персоналу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.