Підприємець відбив штраф від АМКУ, довівши підробку листоношею підпису на повідомленні про вручення вимоги
20.03.2019   //  

Господарський  суд  Чернівецької  області скасував рішення Чернівецького територіального відділення АМКУ про накладення штрафу на підприємця за неподання інформації на вимогу, якої той не отримав через листоношу. Про це свідчить рішення суду від 4 березня.

У 2018 році Чернівецьке ОТВ АМКУ досліджувало ринки роздрібної торгівлі бензинами і дизпаливом в області. У межах етапу збору інформації Відділення направило підприємцеві Ігорю Марчуку вимогу про надання інформації із терміном відповіді – до 20 лютого 2018 року.

Згідно з повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення, 5 лютого підприємець особисто під розпис отримав вимогу. Однак, у встановлений раніше строк антимонопольники не отримали відповіді від ФОПа.

У липні того ж року Чернівецьке ОТВ надіслало Марчуку копію подання про попередні висновки у справі про накладення на нього штрафу за ненадання інформації на вимогу. Будь-якої реакції від підприємця не було, тож у серпні Відділення оштрафувало ФОПа на 41,3 тис. грн.

Не погодившись із правомірністю рішення регулятора, підприємець звернувся до суду.

Марчук пояснив, що взагалі не отримував вимоги Відділення, а відтак не знав про необхідність надавати яку-небудь інформацію антимонопольникам.

З’ясувалось, що він звернувся до Кіцманського відділу поліції ГУ Нацполіції у Чернівецькій області із заявою про підробку його підпису на повідомленні про вручення вимоги. Там розслідували справу і навіть довели винну до суду – листоноша ВПЗ «Мамаївці» ЦОС №7 ЧД УДДПЗ «Укрпошта» отримала 850 гривень штрафу за підробку підпису Марчука.

Дослідивши матеріали справи суд вирішив, що підприємець Ігор Марчук не одержував вимоги АМКУ, а отже його дії не були протиправні і у них відсутній склад правопорушення.

Оскільки підстав для застосування адміністративно-господарських санкцій немає, вирішив суд, рішення Чернівецького ОТВ АМКУ щодо Марчука має бути скасованим.

Нагадаємо, восени 2018 року Господарський суд Харківської області скасував рішення місцевого ОТВ АМКУ про накладення на ТОВ «Компанія “Гранд-Маркет”» штрафу за ненадання інформації на вимогу. У матеріалах справи також йшлося про неотримання компанією вимоги антимонопольників. Версію про підробку підпису довіреної особи компанії тоді висували експерти.