Облгаз Фірташа зачистив ринок монтажу вузлів обліку газу для власних «присосок» – АМКУ
20.03.2019   //  

Сумське ОТВ АМКУ оштрафувало ПАТ «Сумигаз» на 68 тис. грн за порушення конкурентного законодавства через витіснення суб’єктів господарювання із ринку монтажу засобів вимірювальної техніки на користь компанії власного екс-менеджера та ще однієї, також не чужої йому фірми. Про це свідчить рішення Відділення від 12 березня.

Вузол обліку газу складається з одного або кількох вимірювальних приладів: лічильника газу в комплекті з реєструвальними приладами температури і тиску газу; лічильника газу в комплекті з показувальними приладами температури і тиску газу; лічильника газу, вимоги до якого встановлюються нормативно-правовими і нормативно-технічними документами.

Справу порушили у відповідь на заяву ТОВ «ІБК «Гідросфера». Це підприємство виконує демонтаж, монтаж, налагоджування та обслуговування комерційних вузлів обліку газу на зовнішніх та внутрішніх газопроводах, лічильників газу, коректорів об’єму газу, систем диспетчеризації тощо.

На початку 2018 року до «Гідросфера» почали надходити претензії від замовників його послуг. Йшлося про те, що ПАТ «Сумигаз» відмовляється приймати на облік комерційні вузли обліку газу (далі – ВОГ), пояснюючи, що монтаж засобів виконувала компанія, яка не мала права на відповідні роботи.

З’ясувалось, що один із виробників систем обліку газу, харківське СП «Радміртех», у листах від 15 квітня 2014 та від 11 квітня 2018 року повідомив, що право встановлення, монтажу, обслуговування ВОГ мають лише фахівці, які пройшли навчання на базі його заводу. Посилаючись на ці листи, «Сумигаз» відмовлялось як опломбовувати, так і розпломбовувати ВОГ, встановлені компаніями, фахівці яких відповідного навчання не проходили. У таку ситуацію потрапила «Гідросфера».

У «Сумигазі» пояснювали:

«ІБК «Гідросфера» не може виконувати роботи з налагодження засобу передачі даних, а має дозвіл на виконання лише монтажу-демонтажу лічильника газу. Виходячи з вищевикладеного, приймання в експлуатацію після проведення реконструкції та облаштування вузла обліку засобом дистанційної передачі даних, буде проведено лише після підтвердження кваліфікації осіб задіяних у налагодженні засобу дистанційної передачі даних з урахуванням вищезазначених вимог».

Сумське територіальне відділення АМКУ встановило, що на ринку монтажних робіт комерційних ВОГ підприємства «Гідросфера» та «Радміртех» є потенційними конкурентами. При цьому, «Радміртех» не має права здійснювати ані освітню діяльність, ані проводити навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання.

Відтак, настанови «Радміртеху» щодо права виконання робіт зі встановлення ВОГ лише фахівцями, які пройшли навчання на його ж заводі, суперечать «чесним звичаям у господарській діяльності». Регулятор відмітив, що поширення листа «Радміртеху» «Сумигазом» і слідування змісту листа – також не має правових підстав.

У січні поточного року голова Сумського тервідділення Євген Касьян направив «Сумигазу» вимогу про надання інформації щодо суб’єктів господарювання, яким Товариство протягом 2015-2018 років надсилало листи із проханням роз’яснити питання вимог до кваліфікації тих, хто обслуговує продукцію їх виробництва. З’ясувалось, що такий лист «Сумигаз» надіслав лише «Радміртеху».

Зважаючи на це, у Відділенні резюмували, що «Сумигаз» ініціював отримання листа «Радміртеху» з інформацією щодо необхідності виконання робіт із встановлення складових ВОГ лише у відповідний спосіб кваліфікованими фахівцями. У подальшому Товариство використало ці листи для усунення конкуруючих суб’єктів господарювання із ринку монтажу засобів вимірювальної техніки. Протягом 2014-2018 років щонайменше 29 компаній отримали такі листи від «Сумигазу».

Результат дій «Сумигазу» яскраво ілюструють такі цифри. Протягом 2016-2017 років послуги із встановлення засобів вимірювальної техніки на Сумщині надавали 13 компаній. А у 2018 році їх кількість скоротилася до двох підприємств – це ТОВ «Газпроммонтаж» та ТОВ «Проектгазбуд». При цьому остання фірма належить колишньому топ-менеджеру «Сумигазу» (докладніше у довідці нижче).

Відділення пояснило, що «Сумигаз» відстоювало власні інтереси, диктуючи свої умови стосовно вибору надавачів спірних послуг, відмовляючи приймати на облік засоби, налагоджені іншими суб’єктами господарювання.

Такі дії «Сумигазу» регулятор визнав зловживанням монопольним становищем. На компанію накладено 68 тис. грн штрафу. Також «Сумигаз» зобов’язане припинити виявлене порушення конкурентного законодавства.

Нагадаємо, ПАТ «Сумигаз» через ТОВ «Омега-Капітал» (24,17%) та ПАТ «Газтек» (46,64%) підконтрольне Дмитру Фірташу. 25% Товариства належить НАК «Нафтогаз України».

Власники монополістів:

Одноосібним власником та керівником заснованого у серпні 2016 року ТОВ «Проектгазбуд» є Станіслав Коваленко. Ще станом на кінець 2015 року Коваленко був членом правління «Сумигазу». Він також займав посаду заступника голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Сумигаз» та очолював ТОВ «Сумигаз збут».

Першим засновником прописаного у Дніпрі ТОВ «Газпроммонтаж» був Андрій Дорошенко з Полтави, який напряму контролював компанію до середини 2016 року. Потому фірму записали на Сергія Зоріна із Кам’янського. Дорошенко і Зорін раніше були керівниками ТОВ «Хіт-Компані», що спеціалізується на монтажу водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування. Одними із колишніх власників та керівників цього підприємства були Олексій Носенко та Вадим Лобач – вони також числились керівниками «Газпроммонтажу».

Згадуваний Андрій Дорошенко раніше був керівником дніпровського ТОВ «Газпромсервіс.». У 2017 році «Проектгазбуд» та «Газпромсервіс.» намагались розіграти один із лотів «Південної залізниці». Представником «Проектгазбуду» на тих торгах був Станіслав Коваленко, а від «Газпромсервісу.» була Олена Лобунько. Коваленко використовував її е-мейл адреси (elena.lobunko@gasbuild.com та elena.lobunko@i.ua) на двох інших закупівлях.

Нагадаємо, наприкінці січня 2019 року Сумське тервідділення АМКУ також оштрафувало ПАТ «Сумигаз» за зловживання монопольним становищем в іншій частині. Йшлось про відмову приватному підприємцеві встановлювати на заміну несправного лічильнику на інший, що належав самому заявнику (Самгаз RS/2001-21 Р G-4 № 5792455, 2016 року випуску). Лічильник був визнаний придатним до експлуатації, однак, «Сумигаз» відмовився надавати будь-яку відповідь на звернення.

Юлія Костюк, «Наші гроші»