ЦВК раптово збільшила на чверть мільйона кількість бюлетенів для першого туру, знявши їх з другого (додано)
19.03.2019   //  

(додано реакцію Центрвиборчкому)

Центральна виборча комісія 7 березня за переговорною процедурою уклала угоду з ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» про друк бюлетенів на 166,37 млн грн. і майже відразу змінила розподіл бюлетенів між першими і другим турами виборів. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Для виборів президента України замовили виготовлення і пакування 60,36 млн виборчих бюлетенів на обидва тури.

Спершу бюлетені розподілялися порівну: по 30,18 млн штук на перший і другий тури. Однак 12 березня вартість договору зменшили додатковою угодою до 165,59 млн грн., а також змінили розподіл бюлетенів. Для першого туру кількість бюлетенів збільшили до 30,44 млн штук по 4,26 грн., для другого – зменшили до 29,92 млн штук по 1,20 грн. Загальна кількість не змінилася, тобто ЦВК перенесла 263 тис бюлетенів із другого на перший тур. Хоча ніяких радикальних змін з кількістю виборців за три тижні між першим туром 31 березня і другим туром 21 квітня відбуватись не повинно.

УПД. Як повідомила “Українська правда“, у ЦВК зміну кількості бюлетенів у першому та другому турі президентських виборів поки не коментують, зазначивши, що більш детально про це розкажуть 21 березня на “Поліграфкомбінаті”, де буде проходити демонстрація процесу друкування виборчих бюлетенів для голосування в день чергових виборів президента України.

УПД УПД. Виявляється, у Центрвиборчкомі додали бюлетені на спеціальні виборчі ділянки у лікарнях та армії. Про це «Лівому берегу» повідомив замголови ЦВК Євген Радченко.

«Згідно зі ст. 35 Бюджетного кодексу, під час формування бюджету на ці вибори минулий склад ЦВК розрахував кількість бюлетенів як прогнозовану (це дуже важливо) станом на 30 червня 2018 року. Як вона вираховується? Шляхом виміру середньої щомісячної зміни кількості виборців у кожній області України, місті Києві та закордонному виборчому окрузі з 20 січня 2010 року по 20 червня 2018 року включно. Таким чином, прогнозована кількість виборців становила 30 028 913», – сказав він.

Заступник голови комісії зазначив, що на кількість бюлетенів вплинуло, зокрема, створення спеціальних виборчих дільниць для військових і визначення переліку тимчасово окупованих територій, де вибори не відбудуться.

«Зовсім нещодавно за поданням Міністерства оборони створено виборчі дільниці для військових, які перебувають у зоні проведення ООС у Донецькій і Луганській областях. Кількість виборців там складе близько 47 тис. Про них ми не знали раніше», – пояснив він.

Також Радченко нагадав, що спеціальні виборчі дільниці утворюються в лікарнях. Про кількість там виборців ЦВК дізнається тільки після інформування з боку керівництва медичних установ. На практиці – за чотири дні до голосування.

ЦВК також повинна враховувати, наприклад, той факт, що члени виборчої дільниці будуть голосувати на цій самій дільниці. «У нас 39 кандидатів, відповідно – членів дільничних виборчих дільниць. На 30 тисячах дільницях буде понад мільйон членів виборчих комісій. А бюлетені друкують раніше, ніж формуються ДВК», – додав він.

Радченко також додав, що ЦВК збільшила кількість бюлетенів усього на 215 789. На кожну дільницю повинні доставити на 0,5% бюлетенів більше від кількості виборців на окремій дільниці з урахуванням кратності розміщення бюлетеня на поліграфічному аркуші.

«Наприклад, на дільниці – 100 виборців. 0,5% бюлетеня становить півбюлетеня. Ми не можемо надати півбюлетеня, надамо один. На друкованому аркуші поміщається три бюлетені. Таким чином, на цю дільницю ми можемо передати або 99, або 102 бюлетені. З урахуванням резерву та кратності на всі дільниці буде передано ще 45 тис. бюлетенів», – сказав він.

У додатковій угоді комісія пояснила, як визначила нову необхідну кількість бюлетенів для першого туру – 30,44 млн осіб. При цьому ЦВК послалось на Держреєстр виборців, який станом на 7 березня налічував 29,94 млн осіб. Але у подальших розрахунках це число більше ніде не згадувалось:

«Станом на 7 березня 2019 року за даними Державного реєстру виборців кількість виборців на виборчих дільницях, де буде організовано та проведено голосування 31 березня 2019 року на чергових виборах Президента України, складає 29 935 965 осіб з урахуванням виборців, яким на день голосування виповниться 18 років, та виборців, які тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси.

Підготовлене замовлення на виготовлення виборчих бюлетенів у розрізі виборчих дільниць засвідчило необхідність виготовлення 30 395 589 бюлетенів на розрахункових 30 229 447 виборців.

Розрахункова кількість виборців визначена як сума:

кількості виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях, утворених на постійній основі (30 163 896 осіб);

кількості членів дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі (42 237 осіб);

орієнтовної кількості виборців на виборчих дільницях, утворених на тимчасовій основі (21 208 осіб без кораблів);

кількості членів дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць, утворених на тимчасовій основі (2 106 осіб без кораблів).

Із врахуванням 0,5 відсотка бюлетенів та урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні, має бути виготовлено 30 395 589 бюлетенів, що на 215 789 більше, ніж передбачено Договором.

Враховуючи подання Міністерства оборони України (лист від 06 березня 2019 року №220/1200) щодо необхідності утворення 80 спеціальних виборчих дільниць па території військових частин (формувань), на яких до списку виборців буде включено 47 164 особи. Для цих виборців необхідно виготовити 47 448 бюлетенів (з урахуванням резерву та кратності).

Таким чином, станом на 12 березня 2019 року для голосування 31 березня 2019 року на чергових виборах Президента України необхідно виготовити 30 443 037 виборчих бюлетенів.»

Про те, як влада і силові органи можуть сфальсифікувати вибори за допомогою «транзитних серверів» та інших комп’ютерних технологій читайте в інтерв’ю керівника Кіберполіції Сергія Демедюка «Дзеркалу тижня»: «Особі, яка буде віддавати злочинний наказ, треба мати за спиною потужну команду, лояльну до неї»

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», текст бюлетеня друкується з одного боку українською мовою на одному аркуші розміром 200х800 мм пісочного кольору. На ньому міститься двоколірний водяний знак і захисні волокна з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних з застосуванням захисних флуоресцентних фарб і елемента, який втрачає забарвлення в результаті термічного впливу.