Партнери довіреної особи Тимошенко через суд змушують НСТУ погодити забудову біля метро «Кловська»
18.03.2019   //  

Суд зобов’язав ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» погодити проектну документацію по будівництву житлового комплексу по вул. Леоніда Первомайського, 5-б в Печерському районі Києва. Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 14 січня.

У грудні 2002 року Національна телерадіокомпанія уклала з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Кийпромтехнологія» договір про дольову участь у будівництві житлового комплексу з підземним автопаркінгом, офісними приміщеннями та закладами з обслуговування населення на ділянці площею 0,73 га по вул. Л. Первомайського, 5-б.

Що відбувалося до 2014 року по цьому договору, у судовому рішенні не вказується. Однак, відомо, що 28.02.2014 замість «Кийпромтехнології» стороною договору з НСТУ стало ТОВ «Гарант Груп Інвест».

У вересні 2016 року фірма отримала позитивний експертний висновок по проектній документації. Відповідно до договору, НСТУ має погодити цей проект.

18.10.2018 «Гарант Груп Інвест» надіслав НСТУ лист з проханням затвердити проект з усіма техніко-економічними показниками.

Однак, НСТУ затверджувати цей проект відмовився, посилаючись на те, що договір містить всі ознаки договору про спільну діяльність, а тому, згідно з положеннями Порядку укладення державними підприємствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність (від 11.04.2012 № 296), Національна телекомпанія України повинна була погодити з Кабміном укладення вказаного вище договору. Оскільки таке погодження отримане не було, договір вважається укладеним з перевищенням повноважень та є недійсним на підставі ст. 215, 203 ЦК України та виконуватись не буде, вказали у НСТУ.

Госпсуд Києва задовольнив позов «Гарант Груп Інвест» і зобовязанв НСТУ виконати зобов’язання за договором 2002 року, погодивши проектну документацію.

Суддя Катерина Головіна вказала, що договір між НСТУ і «Гарант Груп Інвест» не є договором про спільну діяльність. А це – договір змішаної інвестиційно-підрядної форми. Відтак, положення Порядку №296 до нього не мають застосовуватися. Також суддя зазначила, що договір був укладений 12.12.2002, тобто до того, як був прийнятий вищевказаний Порядок № 296 від 11.04.2012.

НСТУ має виконати рішення суду з моменту набрання ним законної сили. Наразі НСТУ подало апеляційну скаргу, яка перебуває на розгляді у Північному апеляційному госпсуді.

Нагадаємо, Київрада у липні 2003 року затвердила проект відведення Національній радіокомпанії у постійне користування ділянки для будівництва житлового комплексу по вул. Л.Первомайського, 5-б.

У 2008 році заступник Генпрокурора виносив протест щодо цього рішення, однак Київрада його відхилила.

Засновником ТОВ «Гарант Груп Інвест» є кіпрська компанія «Спарентон Лімітед» (Sparenton Limited), кінцевими власниками якої значаться Едуард Тананаєв, Богдана Тимощук і Юлія Харченко.

Ця ж кіпрська компанія є засновником ТОВ «Ділайвест», яке будує багатоповерхову житлову будівлю на території скверу ім. Чкалова у Києві впритул до пам’ятки архітектури місцевого значення.

Разом з тим «Sparenton Limited» є співзасновником (50%) ТОВ «Ріелт-Буд» і ТОВ «С І А», які отримували дозволи на будівництво житлового комплексу «Галактика» по вул. Сверстюка (Марини Раскової), 4 у Києві. Цей ЖК є офіційним проектом Stolitsa Group.

Співзасновницею будівельної компанії «Stolitsa Group» Владою Молчановою, яка є довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко по Святошинському району Києва.

Крім того, «Sparenton Limited» і Молчанова значаться у власниках ТОВ «Конкорд-ДС Плюс» і ТОВ «Датоліт».

Засновниками ТОВ «НВП «Кийпромтехнологія» у 2001-2003 рр був Олександр Кудрявцев, Юрій Рибка, ТОВ «НПП «Довсід» і белізька компанія «Craighall Property S.A.». Надалі засновники неодноразово змінювалися. У 2007 році спів засновницею фірми стала Алла Блоха, помічниця екс-нардепа Володимира Макеєнка. У 2009-2010 рр співзасновником фірми разом з кіпрською компанією «Елакол Девелопментс Лімітед» був сам Макеєнко, якого надалі замінила кіпрська компанія «Намбел Холдiнгс Лiмiтед». З 2016 року засновником «Кийпромтехнології» є компанія «Кітано» з Маршаллових островів, кінцевим бенефіціаром якої значиться Норін Цезарь з Домініки. Керівником фірми є Вадим Левицький.