Водоканал Філатова замовив угорського хлору на 34 мільйони, викинувши завод Коломойського
14.03.2019   //  

КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради 11 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Зовнішагротранс-1» рідкого хлору на 33,83 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч з оплатою авансом поставлять 850 т рідкого хлору вищого ґатунку виробництва «Vinyl Kft» (Угорщина) по 39 800 грн./т, з яких 800 т – у контейнерах і 50 т – у балонах.

Раніше у березні МКП «Миколаївводоканал» замовило іншій фірмі рідкий хлор вищого ґатунку виробництва АТ «Дніпроазот» або фірми «Aden-Transexim s.r.l.» (Молдова) у балонах і контейнерах із післяплатою майже за такою ж ціною – по 39 тис грн./т.

У листопаді 2018 року «Дніпроводоканал» замовляв у «Дніпроазоту» хлор у контейнерах на 4% дешевше – по 38 442 грн./т, а в балонах на 12% дорожче – по 44 385 грн./т.

У вересні 2018 року «Дніпроводоканал» замовляв у «Зовнішагротранс-1» хлор у балонах і контейнерах на 19% дорожче – по 47 500 грн./т. Згодом ціну знизили, не вказавши нову.

Ціна нинішньої угоди на 9 грн. нижча за очікувану вартість закупівлі у 33,83 млн грн.

До торгів допустили «Зовнішагротранс-1» і ТОВ «БК Рембуд», які поставили однакові ціни майже на рівні очікуваної вартості закупівлі та не знижували їх під час аукціону. При цьому вони завантажили свої тендерні пропозиції в один день 21 січня, однак «БК Рембуд» зробив це на кілька годин раніше. Тому за законом замовник оцінив його першим і повідомив про намір укласти з ним угоду. Але «БК Рембуд» не надав у строк документи за статтею 17, тож його відхилили й обрали переможцем «Зовнішагротранс-1».

Три інші компанії не допустили до аукціону через недоліки документів.

ПП «Л.Д. Сервіс» Андрія Лубяного не подало цінову пропозицію і паспорт підписанта.

Єдиний український виробник хлору «Дніпроазот» Ігоря Коломойського подав фінансову звітність за 2017 рік і три квартали 2018 року, а ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» Сергія Литвиненка та Олега Безуса із продукцією компанії «S.C.Chimcomples S.A. Borzesti» (Румунія) – за 2016-2017 роки. Тоді як замовник вимагав за два останні звітні періоди, тобто за 2017-2018 роки. Також «Дніпроазот» не приніс довідку про залишок коштів на банківських рахунках, а «Аульська хлоропереливна станція» подала копії лише 1-3, 10 та 11 сторінок замість усіх сторінок паспорта підписанта.

«Дніпроазот» і «Аульська хлоропереливна станція» оскаржили своє відхилення в АМКУ, заявивши, що на час подання пропозицій ще не настав термін подання фінзвітності за 2018 рік, тому вона не була сформована. Однак, на думку адмінколегія, ніщо не заважало їм сформувати звітність раніше кінцевого строку 28 лютого. Крім того, «Дніпроазот» заявив, що інформація про залишок коштів є банківською таємницею, проте строк оскарження умов тендерної документації вже сплив. Так само АМКУ не підтримав «Аульську хлоропереливну станцію», оскільки паспорт включає обкладинку та всі 16 сторінок.

Ужгородський «Зовнішагротранс-1» зі статутним капіталом 100 грн. належить двом дніпровцям – Андрію Романченку і директору Валерію Полякову. За даними системи «YouControl», колись їхніми партнерами по цій фірмі були Іон Дзяд і Гоча Ломідзе.

Дніпровський «БК Рембуд» на чолі з Сергієм Волошиним належить Євгенію Дегтяру та  Ірині Черток – співвласникам «БМК Спецбуд» і ТОВ «НВП Дніпротехпроект».