«Укренерго» купило плаваючих снігоболотоходів на 8 мільйонів
13.03.2019   //  

Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» 7 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Квадро Інтернешнл» всюдиходів на загальну суму 8,13 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить три повнопривідні плаваючі снігоболотоходи «Шерп Про» 2018 року випуску по 2,71 млн грн. Автомобілі отримають Західна ЕС (Рівне), Південно-Західна ЕС (м. Славута Хмельницької обл.), Центральна ЕС (м. Коростень Житомирської обл.).

Кожен всюдихід матиме дизельний турбований двигун об’ємом 1,5, автономний обігрівач, а також автомобільний причеп для перевезення плаваючого снігоболотоходу з причiпним обладнанням та розеткою живлення до автомобіля Mitsubishi L200.

ТОВ «Квадро Інтернешнл» є офіційним та безпосереднім виробником плаваючих снігоболотоходів «Шерп Про». У фірмі зазначили, що їх техніка виробляється серійно у декількох модифікаціях та з різним додатковим обладнання в залежності від потреб замовника.

На торгах єдиний конкурент переможця ТОВ «Форум Груп Україна» запропонував снігоболотоходи виробництва «Квадро Інтернешнл» на 167,7 тис грн. дорожче.

Плаваючі снігоболотоходи «Шерп Про» виготовляють не лише в Україні, а і в Росії. Там їх виготовляє та продає російське ТОВ «Шерп» (Санкт-Петербург).  У РФ «Шерп Про» продають за ціною від 6,44 млн руб., або 2,57 млн грн.

Київська «Квадро Інтернешнл» належить мільйонеру Володимиру Школьніку і ТОВ «Компанія з управління активами «Юніон Актив». Засновниками останньої є Павло Цвєтков і ТОВ «Базис Прайд», що належить тому ж Цвєткову разом із Оленою Мущенко.

Школьнік також був співзасновником вищезгаданої російської фірми-виробника «Шерп» ТОВ «Шерп» російського бізнесмена Сергія Самохвалова.

«У нас є завод в Росії, у нас є завод в Україні. Формально це дві різні компанії, але це пов’язано не з тим, що ми так хочемо, а з тим, що ми не можемо інакше це позиціонувати. Ми були змушені створити два незалежних виробництва», – розповідав Бі-бі-сі Володимир Школьнік.

Згідно з даними «Прозорро», директор ТОВ «Арго Моторс Україна», яке теж продає всюдихідну техніку, запитувало замовника, чим обумовлена необхідність мати саме об’єм двигуна від 1200 до 1500 см куб, дорожній просвіт не менш ніж 500 мм, турбований дизельний двигун, механічну КПП?

В «Укренерго» відповіли, що двигун об’ємом меншим за 1200 см куб буде недостатньо потужним, а двигун об’ємом більшим за 1500 см. куб буде економічно недоцільний по витратах пального. Дорожній просвіт не менше 500 мм необхідний, щоб рухатись по глибокому сніговому покрову, по ґрунтам із слабкою несучою здатністю, по болотам, долати водні перешкоди вплав. Щодо дизельного двигуна, то він має менші витрати пального, а турбований дизельний двигун має підвищену потужність в екстремальних умовах. Механічна ж КПП буде більш витривалою в умовах експлуатації снігоболотоходу, що значно збільшує її термін експлуатації та зменшує міжремонтний інтервал. Автоматична коробка передач на малих швидкостях руху практично ж не працює.

Як повідомляли «Наші гроші», у 2018 році всюдихід «Шерп Про» у ТОВ «Квадро Інтернешнл» замовило ПАТ «Укртранснафта» за 2,78 млн грн.