Верховний суд залишив приватній фірмі вугільні пласти державного «Селидіввугілля»
12.03.2019   //  

Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Державної служби геології та надр щодо визнання законним наказу про анулювання спецдозволу ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» на видобуток вугілля.

Таку постанову суд прийняв 6 березня, вона є остаточною і оскарженню не підлягає.

З матеріалів справи відомо, що в липні 2012 року Держгеонадра видали ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» спецдозвіл № 5615 на видобуток вугілля, терміном дії 20 років. Це була ділянка в межах поля однойменної державної «Шахти 1-3 Новогродівська», яка входить до держпідприємства «Селидіввугілля». В лютому 2018 року Держгеонадра та приватне «Шахта 1-3 Новогродівська» уклали угоду про умови користування надрами, а через три місяця служба видала наказ фірмі протягом 10 днів усунути порушення в користуванні вугільним пластом, а пізніше зупинила дію її спецдозволу наказом №160.

Держгеонадра пояснили, що перед цим отримали від Міненерговугілля лист, де було вказано проблемний стан підрозділів ДП «Селидівввугілля» через передачу пластів підприємства двом приватним фірмам – «Шахта 1-3 Новогродівська» та ТОВ «Шахта «Котляревська» (раніше «Шахта «Росія»). Враховуючи це Комісія з питань надрокористування рекомендувала запросити у фірми протягом 10 днів відповідь на питання – які фахівці у неї здійснюють маркшейдерське та геологічне обслуговування, та чи існує взагалі проект розробки шахти. Повного пакету необхідних документів надано не було, том дію спецдозволу було зупинено, але продовжено термін для усунення недоліків.

Суд встановив, що ще на початку січня 2018 року ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» уклала договір підряду з «Селидіввугілля» на видобування її шахтарями вугілля на ділянці фірми. Також пізніше вона уклала дві цивільно-правові угоди на маркшейдерське та геологічне обслуговування і таким чином обзавелася необхідними фахівцями, через відсутність яких їй було зупинено спецдозвіл.

Також суд знайшов підтвердження, що на жовтень кінець 2018 року ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська розробила, провела державну експертизу та у встановленому порядку затверджено Проект подальшого розвитку гірничих робіт по пласту L1.

Таким чином, на думку суду, фірма усунула всі недоліки, а Держгеонадра незаконно їй не поновила дію спецдозволу. Це підтвердив суд першої інстанції та апеляційний, на рішення якого Держгеонадра подало касаційну скаргу, але Верховний суд її не задовольнив.

Відмітимо, що наказ №160, яким Держгеонадра зупинило дію спецдозволу Шахта 1-3 Новогродівська», також зупинив дію такого ж спецдозволу ТОВ «Шахта «Росія» (тепер «Котляревська), яке також отримало на 20 років в користування надра ДП «Селидіввугілля» на однойменній державній шахті. 19 лютого 2019 року Донецький окружний адміністративний суд задовольнив позов фірми і визнав наказ Держгеонадр незаконним.

«Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська» були зареєстровані в один день – 27 лютого 2012 року за однією адресою в м. Новогродівка Донецької області. Власником фірми був Олександр Січінава –  тодішній голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» сина президента Віктора Януковича Олександра. В 2017 році власниками цих фірм стали  Олександр Коваленко, Юрій Корнєєв та Тамара Задоя. Корнєєв працював заступником директора ДП «Вугільна Компанія Краснолиманська», Задоя – бухгалтеркою ДП «Мирноградвугілля».

Пізніше бізнесмен  Віталій Кропачов заявив «Економічній правді», що купив приватні «Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська». Але в останній момент угода зірвалася і на початку 2018 року власником приватної «Шахта 1-3 Новогродівська» став Валерій Атанов. Він також увійшов до власників приватної  «Шахта «Росія», де його бізнес партнером став донеччанин В’ячеслав Карий. Обидві фірми очолив Андрій Колотов.

Після цього голова ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко заявив про свою причетність до нових власників «Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська» і запевнив, що це його особистий проект.

61% ПАТ «Донбасенерго» належить ПАТ «Енергоінвест холдинг», ще 25% через Фонд держмайна контролює держава. ЗМІ називають реальним власником «Донбасенерго» Олександра Януковича. В серпні 2018 нардеп БПП Максим Єфімов заявив, що домовився з приватним акціонерами «Донбасенерго» про викуп їх частки.

Нагадаємо, в 2016 році Національна поліція почала розслідувати факт передачі державних вугільних лав фірмам Олександра Януковича. Попри те, що фірми порушили умови спецдозволу і не почали видобуток вугілля, Держгеонадра дозволили їм продовжувати роботи. Далі фірми через суд закріпили за собою права на користування пластами.