НАБУ допомогло угрупуванню Гладковського витягти 14 мільйонів з ХБТЗ, хабарі для СБУ і прокурорів
12.03.2019   //  

Національне антикорупційне бюро влітку 2016 року гальмувало розслідування щодо розкрадань при постачанні прицілів на Харківському бронетанковому заводі з боку ТОВ «Оптимаспецдеталь». Активні слідчі дії поновлені були через два роки, за цей час фірма встигла вивести з заводу 14 млн грн.

Про це йдеться в розслідування Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Навесні 2016 року детективи НАБУ в рамках кримінального провадження №52016000000000063 почали  розслідувати закупівлі Харківського БТЗ. Увагу детективів привернув контракт заводу з «Оптимоюспецдеталлю» на приціли 1г42, так звані «гешки», загальною кількістю 12 шт і вартістю близько 13 млн грн. Але з літа 2016 активне розслідування по фірмі припинилось, а кримінальне провадження взагалі змінилось на постачання броні для Львівського БТЗ. До активного розслідування дії «Оптимумспецдеталь», діяльність якої була підконтрольна Ігорю Гладковському-молодшому і його партнерам Віталію Жукову та Андрію Рогозі, детективи повернулися лише в кінці літа 2018 року, а за цей час фірма встигла отримати від ХБТЗ оплат на 14 млн грн, поставляючи товар зі значною переплатою.  Було встановлено, що завод продав приціли, що зберігалися на його складах.

Перед цим, в кінці 2016 року на запит концерну «Укроборонпром» НАБУ внесло «Оптимуспецдеталь» до списку з восьми фірм, які підозрюються в фіктивності. Це мало призвести до зупинки проплат оборонних заводів. Відтак контролери фірми вирішили вплинути на рішення НАБУ, зокрема на першого заступника директора Гізо Углаву.

Через місяць Углава підписав новий лист в «Укроборонпром», де «Оптимаспецдеталь» вже зникла зі списку «постачальників, які мають ознаки протиправної діяльності». Контактами в НАБУ допоміг Євген Шевченко, який називає себе «спецагентом НАБУ» та сам вів спільний бізнес з угруповуванням щодо постачанням деталей на оборонні підприємства. За його сприяння детектив НАБУ Дмитро Литвиненко підготував оновлений список, попередньо проконсультувавшись у Рогози.

Крім того, НАБУ видало угрупуванню довідку, що їх фірма чиста в справі про  розкрадання на ХБТЗ. Її підписав один з керівних детективів Олег Борисенко.

«Спецагент» Шевченко стверджує, що не отримував хабарі в НАБУ, але в переписці Жукова і Рогози це питання піднімалося.

Переписка контролерів «Оптимаспецдеталь» містить цифри хабарів для інших правоохоронних органів та прізвища їх отримувачів.

Так, слідчий київського СБУ Дмитро Москаленко організовував потрібні документи СБУ та прокуратури, та допомагав з проходження контрабандного товару. З одного фрагменту його розмови з Рогозою відомо, що водій останнього мав передати СБУшнику готівкою $25 тис. Останній також просить $10 тис йому особисто.

Хабарі до СБУ возилися на постійній основі.

З переписок Жукова та Рогози також відомо, що угруповування заносило хабарі в Державну фіскальну службу для закриття кримінальних справ щодо ухилення від сплати податків. Сума хабарів складала $8-10 тис. Також Москаленко отримав в користування від Рогози його BMW. В розмові з останнім Рогоза жаліється, що хабарі за закриття справи в ДФС коштують в рази менше, ніж в Генеральну прокуратуру.

Вперше Військова прокуратура Київського гарнізону взялася за «Оптимумспецдеталь», ще наприкінці 2015 року (КП 42015110330000094). Тоді зачепились лише за одну поставку з багатьох – Київського бронетанкового, на невелику суму – 5 млн грн. Через півроку слідчі констатували, що розтрат не виявили. Тоді вони домоглися в суді для фіктивної директорки фірми 12 тис грн. штрафу.

Іншу справу –  №12016100100011919, про завдання чотирьом заводам збитків на 300 млн грн. також розслідувала Військова прокуратура Київського гарнізону.

Ще під час розслідування Жуков і Рогоза обговорюють це кримінальне провадження. З їх переписки відомо, що закриття справи коштує $20 тис.

Тоді прокуратура розтрат не виявила. Але пізніше було відкрито третю справу №42016110350000102, провела обшуки в «Укроборонпромі», але потім провадження було засекречене і жодних результатів не досягло.

Раніше повідомлялося, що підконтрольні Гладковському-молодшому та Жукову ТОВ «Оптимаспецдеталь» та ТОВ «Фірма «Ренал» тільки на запчастинах для бронетанкової техніки «прокачали» 250 млн грн від оборонних заводів, переплата складала 100%. Також відомо, що відкати від оборудок були заплановані і для тодішнього першого секретаря СНБОУ Олега Гладковського-старшого.