Директор «Укртелефільму» за 15 мільйонів продав майнові права на квартири у ЖК «Лазурний блюз» вартістю 43 мільйона
12.03.2019   //  

Детективи Національного антикорупційного бюро України підозрюють екс-гендиректора ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» Віктора Підлісного у зловживанні службовим становищем та використанні підроблених документів під час передачі за 14,5 млн грн. ТОВ «Лодокс» майнових прав на квартири, нежитлові приміщення та паркомісця кінокомпанії у ЖК «Лазурний блюз» у Києві на 42,5 млн грн. Про це йдеться в сюжеті Інни Попович для програми «ЦРУ» (24 канал).

У 2004 р. «Укртелефільм» підписав договір про спільну діяльність з ЗАТ «Міжнародна інвестиційна компанія «Інтерінвестсервіс», згідно з яким приватна фірма на 1,5 га держпідприємства за адресою Туманяна, 15а (елітна Русанівська набережна) почала будувати житлокомплекс «Лазурний блюз».

«Укртелефільм» та «Інтерінвестсервіс» підписали акти розподілу квартир і нежитлових приміщень, за якими 80 квартир відійшло держпідприємству, решта (близько 500) приватній компанії.

28 квартир «Укртелефільм» передав місту в рахунок плати за землю, ще 28 одразу ж продав, 24 квартири залишилось. Проте вже у 2013 році компанія-забудовник «Інтерінвестсервіс» уклала інвестиційний договір, за яким майнові права саме на ці 80 квартир були передані іншій приватній фірмі «Сілтек». Тобто фактично, забудовник вкрав квартири у державного підприємства.

У 2014 році «Укртелефільм» подав до суду позов, щоб визнати цей договір недійсним. Врешті суд частково вирішив справу на користь «Укртелефільму» і 24 квартири, 36 паркомісць та 7 об’єктів нежитлових приміщень в ЖК «Лазурний блюз» таки повернули підприємству.

Станом на 2016 рік майнові права, які були оцінені на цю нерухомість, становили 42,5 млн грн. Проте у грудні 2017 року вже колишній директор «Укртелефільм» Підлісний без дозволу Держкомтелерадіо продав  ТОВ «Лодокс» майнові права на 24 квартири, площею 2700 кв м, 7 нежитлових приміщень площею майже 1000 кв м та 36 паркомісць за 14,5 млн грн. Тобто 1 кв м вийшов у 4 тис грн. Ці гроші офіційно пішли в казну «Укртелефільму».

Вже за місяць службові особи ТОВ «Лодокс» нашвидкуруч переоформили 10 квартир на іншу фіктивну фірму ТОВ «Бартіон Груп» та ще два помешкання – на приватних осіб для подальшого перепродажу вже за ринковою ціною. Втім, вся нерухомість під час слідства була заарештована.

Окрім Підлісного, який перебуває під арештом, про підозру також повідомлено організатору схеми – 26-річному юристу, та директору ТОВ «Лодокс».

Детективи НАБУ вважають, що колишній керівник «Укртелефільму» у змові з приватними особами в результаті відчуження на користь ТОВ «Лодокс» майнових прав на 67 об’єктів нерухомого майна завдав збитків державі в особі ДП на суму 68,72 млн грн. (упущена вигода (недоотриманий дохід).

Журналісти «ЦРУ» також розповіли, що у жовтні 2017 року «Укртелефільм», який тоді очолював Підлісний, уклав угоду з ТОВ «Будівельна компанія Укрінвестцентр» про інвестування в проект будівництва житлового комплексу у складі об’єктів житлового та громадського призначення на 2,6 га по вул. О. Туманяна, 15 у Дніпровському районі м. Києва. У 2018 році комісія з перетворення ДП «Українська студія тел. фільмів «Укртелефільм» на чолі з Тарасом Авраховим у Госпсуді намагалося визнати цей договір недійсним, втім Господарський суд Києва не став на бік держпідприємства. «Укртелефільм» подав апеляцію.

Від «Наших грошей»:

У 2016-2018 рр. директором ТОВ «Лодокс» був Василь Заверховський, у 2018 Сергій Бондаренко, наразі – Олександра Гудзь.

Власником ТОВ «Будівельна компанія Укрінвестцентр» вказана Наталія Тітова, керівник Андрій Шемякін.