Працівниця Мінекономрозвитку взяла хабар $65 тисяч за допомогу в отриманні свідоцтва нотаріуса
11.03.2019   //  

Суд арештував корпоративні права у фірмах ТОВ «Київоблнерудпром», ТОВ «РГК», ТОВ «Рокитнянський Гранкар’єр», ТОВ «Прайд Століття» працівниці Міністерства економрозвитку, яка підозрюється у тому, що взяла $65 тис. за можливе отримання іншою особою свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Про це йдеться в ухвалах Оболонського районного суду Києва.

За даними Єдиного реєстру юросіб, йдеться про Єлизавету Гайсаєву. Вона, за даними Єдиного держреєстру декларацій працює у Мінекономрозвитку головним спеціалістом відділу правового забезпечення реального сектору економіки Управління правового забезпечення економічної політики юридичного департаменту.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, слідчий відділ Оболонського управління поліції у Києві проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018101050000215 від 12.10.2018 за підозрою працівниці Мінекономрозвитку у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК  (Шахрайство, вчинене у великих розмірах).

За матеріалами справи, приблизно в червні 2018 року київський адвокат, «вивчаючи процедуру збору документів та складання його дружиною іспиту з метою подальшого отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, за рекомендацією знайомої познайомився з підозрюваною».

Під час зустрічі з підозрюваною у липні 2018 року адвокат запитав про процедуру складання кваліфікаційного іспиту. Гайсаєва запевнила, що «може допомогти його дружині скласти іспит та отримати свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, за умови передачі особисто їй грошових коштів в загальній сумі $65 тис».

18 липня 2018 року на вул. Малиновського в Києві адвокат, підозрювана та жінка, що їх познайомила, зустрілися вдруге. І адвокат передав працівниці Мінекономрозвитку $50 тис.

30 липня 2018 року адвокат доніс підозрюваній $15 тис.

11 грудня 2018 року в кафе по вул. Житомирська 2а в Києві Гайсаєва повідомила адвокату, що його гроші отримала інша особа, яка «має повноваження на прийняття рішення щодо видачі свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, про що маються відповідні розписки останнього».

За даними джерела «Наших грошей», цю особу звати Марченко Павло Олександрович (не плутати з президентом Нотаріальної палати України Марченком Володимиром Миколайовичем, особи не є родичами).

28 січня 2019 року Гайсаєвій було повідомлено про підозру. Як з’ясувало слідство, підозрювана не декларувала отриманих $65 тис., а 8 лютого 2019 року «висловлювала на адресу потерпілого погрози розправою у зв’язку з його зверненням до правоохоронних органів з приводу її протиправних дій». На допитах Гайсаєва стверджувала, що $65 тис. брала в борг.

Свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю видає Міністерство юстиції після іспиту кандидата у Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату. Ця комісія складається із 7 представників Нотаріальної палати України, які мають по 15 років стажу, а також із 7 представників Міністерства юстиції. При цьому, вирішальний голос у очільника комісії – міністра юстиції, яким на даний час є Павло Петренко. Першим заступником голови комісії є перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова.

Управління, у відділі якого працює Гайсаєва, зокрема, забезпечує подання до Міністерства юстиції узагальнених пропозицій до проекту орієнтовного плану законопроектних робіт на відповідний рік. Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів очолює Міжвідомчу комісію з питань захисту прав інвесторів при Кабміні, членом якої також є Павло Петренко.