ЦВК анонсував, що через тендерне фіаско бюлетені на виборах будуть возити у чому попало
07.03.2019   //  

Центральна виборча комісія оголосила про відміну закупівлі архівних боксів – картонних коробок, призначених для доставки бюлетенів та іншої виборчої документації від дільничних виборчих комісій до окружних виборчих комісій після підрахунку голосів.

Повторні торги до 31 березня провести вже неможливо через брак часу.

«Відтак, питання, яким чином і в чому будуть доставлятися виборчі бюлетені та інша документація до ОВК, залишилось відкритим. Всі суб’єкти виборчого процесу, а особливо офіційні спостерігачі повинні бути готовими до того, що голови та члени ДВК будуть змушені доставляти виборчу документацію в підручних засобах,  часто не призначених для цього», – попереджає ЦВК.

Оголошений у січні тендер очікуваною вартістю 7,02 млн грн. відмінили через те, що тендерний комітет ЦВК відхилив пропозиції двох єдиних учасників торгів – ПрАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» і ТОВ «Трипильський пакувальний комбинат».

Заявки відхилили через те, що кожна з компаній не подала на тендер важливі документі. Рубіжанский комбінат не подав технічну специфікацію, документи на підтвердження повноважень представника підприємства щодо підпису тендерних документів. Трипільський комбінат також не завантажив такі документи, а окрім цього не подав електронну банківську гарантію для забезпечення тендерної пропозиції у розмірі 210 тис грн.

Окрім цього учасники тендеру є безпосередньо пов’язаними особами у розумінні закону «Про публічні закупівлі», який забороняє участь в одному тендері юрособам, що контролюють одна одну більше ніж на 25%. У статутному капіталі ТОВ «Трипильський пакувальний комбинат» 99,96% належить «Рубіжанському картонно-тарному комбінату». Тобто навіть за умови подання цими фірмами усього пакету документів – проведення розіграшу між пов’язаними особами дало б підстави для відміни торгів. При цьому належність фірм одна одній засвідчена і на сайті головного підприємства у Рубіжанську:

Власниками ПрАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» є міжнародна компанія «DS Smith» та кіпрський офшор «Komelinco Trading», який, за даними ЗМІ, контролюється директором комбінату Геннадієм Мініним.

Тендерний комітет Центрвиборчкому очолює замголови ЦВК Євген Радченко, що раніше працював у Комітеті виборців України.