Обіцяний Порошенком аудит «Укроборонпрому» завис на тендері ще з 2017 року
07.03.2019   //  

Тендер щодо аудиту ДК «Укроборонпром», який пообіцяв ініціювати президент Петро Порошенко, оголошено ще в 2017 році. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Як повідомляє «Українська правда», президент Петро Порошенко 6 березня на засіданні РНБО заявив, що ініціює комплексний міжнародний аудит ДК «Укроборонпром».

За даними «Прозорро», ще в листопаді 2017 року ДК «Укроборонпром» оголосив перший тендер щодо консультаційних послуг очікуваною вартістю 130,00 млн грн. Його вирішили провести за процедурою двохетапного конкурентного діалогу, яка застосовується, коли замовник не може визначити вид послуг і потребує провести переговори з учасниками.

Однак у грудні 2017 року тендер відмінили та оголосили наново з розподілом на три лоти:

  • 78,00 млн грн. – послуги зі стратегічного, операційного, технологічного, огляду та діагностики (дью ділідженс) діяльності ДК «Укроборонпром» і підприємств, вдосконалення розробленої стратегії корпоративної та виробничої реструктуризації Концерну і підприємств, та супроводу практичного впровадження розроблених переможцем процедури закупівлі рекомендацій;
  • 32,50 млн грн. – послуги із незалежного аудиту, згідно з міжнародними стандартами аудиту, консолідованої / зведеної фінансової звітності ДК «Укроборонпром» і підприємств за 2017 і 2018 роки, підготованої відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, і надання рекомендацій щодо переходу на міжнародні стандарти фінансової звітності, у взаємозв’язку із впровадженням стратегії та реформуванням системи управління;
  • 19,50 млн грн. – послуги з юридичного огляду та діагностики (дью ділідженс) діяльності ДК «Укроборонпром» і підприємств та супроводу практичного впровадження розроблених переможцем процедури закупівлі рекомендацій у взаємозв’язку із впровадженням стратегії та реформуванням системи управління.

У 2018 році тендерну документацію кілька разів змінювали, потім відмінили частину змін.

Остаточна версія обмежує послуги дью ділідженс: а) п’ятьма підприємствами з кожного з шістьох кластерів Концерну з найбільшою вартістю активів за 2017 рік або б) п’ятьма підприємствами з кожного з шістьох кластерів, які мали найбільші прибутки та/або збитки за 2017 та 2018 роки (усього тридцять підприємств).

Міжнародному фінансовому аудиту підлягають: а) Концерн, б) підприємства-учасники Концерну, в) акціонерні товариства в управлінні Концерну. Остаточний перелік визначать під час конкурентного діалогу.

Юридичне консультування зокрема передбачає аналіз договорів на предмет реальності, дійсності, законності та наявності ризиків оскарження, але це стосується лише найбільш суттєвих договорів або тих, які мають вирішальне значення для діяльності Концерну.

Послуги мають надати протягом півтора роки після підписання майбутніх договорів.

У грудні 2018 року було оприлюднено учасників майбутніх торгів, і відтоді тендер не рухався. У системі немає даних про оголошення другого етапу конкурентного діалогу.

За найдорожчий підряд щодо стратегічного консультування виявили бажання позмагатися чотири іноземні компанії: польська «Boston Consulting Group», ізраїльські «Baran International» та «ISDI», американські «Exiger» і «The Potomac Foundation».

Міжнародний фінансовий аудит хочуть провести чотири компанії: словенська «Grant Thornton Advisory d.o.o.» та українські ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», ТОВ «Грант Торнтон Легіс» і ТОВ «Бейкер Тіллі Україна».

Найменший підряд щодо юридичної діагностики та оцінки корпоративного управління зацікавив п’ятьох українських учасників: ТОВ «Ді Ел Ей Пайпер Україна», ТОВ «Дентонс Юроп», ТОВ «Ернст енд Янг», адвокатське об’єднання «Юридична фірма «Ілляшів і Партнери» та представництво «Бейкер і Макензі – Сі Ай Ес, Лімітед».

Анна Сорока, «Наші гроші»