Фірмі друга Савченка та Сенкевича після виграшу конкурсу знизили оренду в 200 разів
07.03.2019   //  

Управління комунального майна Миколаївської міськради роздало комунальну нерухомість фірмам, пов’язаним з головою Миколаївської ОДА Олексієм Савченком, мером міста Олександром Сенкевичем та депутатом міськради Владиславом Ентіним. Про це написала Алеся Баранцевич у Миколаївському центрі журналістських розслідувань.

Після скасування комунальних ЖЕКів у Миколаєві значно зросла кількість вільної комунальної власності. Тож у 2017 р. конкурсна комісія, до якої увійшли начальник управління комунального майна Мкртич Мкртчян, начальник відділу містобудівного кадастру Олександр Нефьодов, депутат міськради Владислав Ентін, почала проводити конкурси по передачі майна в оренду.

Найбільший об’єкт конкурсу на Новозаводській, 7 отримало в оренду ТОВ «Транспортна компанія «Рефресурс». В цілісний об’єкт включено гаражі площею 200 кв м, виробничі приміщення на 170 кв м, а також велика автостоянка загальною площею понад 4 тис кв м. ПП «Форкис Н» оцінила об’єкт у 710 тис грн. Щоб взяти участь в конкурсі, підприємці повинні були запропонувати управлінню не менше 17 тис грн. щомісячної орендної плати. Конкуренти «Рефресурсу» ТОВ «Савченко Тревел» та ФОП Горшколєпов запропонували по 20 і 30 тис грн відповідно. А переможець «Рефресурс» 132 тис грн.

Як з’ясувалося пізніше, після перемоги в конкурсі управління провело нову оцінку об’єкта в іншого оцінювача – ФОП Юрій Василенко. Він зробив висновок, що стан об’єкта незадовільний і потребує ремонту. В результаті вартість об’єкта була знижена. Згідно з новим договором, тепер щомісяця за користування об’єктом загальною площею 4370 кв м «Рефресурс» замість обіцяних 132 тис грн. платить за все 602 грн., тобто менше ніж в 200 разів.

Запропонувавши по 132 тис грн. щомісячно, інша фірма – ТОВ «Антрекот» – виграла конкурс щодо об’єктів в центрі міста на Шнеєрсона, 22: приміщення, площею 415 кв м і гаражі на 148 кв м.

Директором «Рефресурсу» є миколаївський бізнесмен Геннадій Яворський, а керівником «Антрекоту» його син Максим. Яворські займаються ресторанним бізнесом, вантажними перевезеннями і офіційно не мають відношення до політики. Видання зауважило, що віднедавна все частіше 29-річного Максима Яворського можна помітити на публічних заходах. Так, він неодноразово був зафіксований журналістами в компанії голови ОДА Савченка. Крім того, Яворський повідомив журналістам, що він дружить із Савченком, а також з мером Миколаєва Сенкевичем.

Максим Яворський (третій праворуч) в компанії голови ОДА Олексія Савченка і мера Миколаєва Олександра Сенкевича

 

Приміщення на 96 кв м на Глінки, 2-а/1 орендуватиме ТОВ  «Об’єднання 1», яке на конкурсі було єдиним претендентом. Член конкурсної комісії депутат Ентін мав спільний бізнес з директором «Об’єднання 1» Євгеном Близнюком по ТОВ «Агро Макс Порт».

За результатами конкурсу ТОВ «Аліксет ІК» отримало в оренду два цокольних приміщення на 6-й Слобідській, 48/1 та 48/3, площею 102 кв м і 10 кв м. Директором фірми є Світлана Левченко. Крім «Аліксет ІК» Левченко є також директором ТОВ «Арт-Ассана», засновником якого значиться Дмитро Коссе – людина, чиє ім’я час від часу спливає в найгучніших корупційних скандалах Миколаєва.

ТОВ «ІК «Акварелі» отримало комунальне приміщення колишнього ЖКП «Південь» на 120 кв м. Директор «Акварелі» Валентина Мурзенко є засновником ТОВ «Перша Миколаївська Транспортна Компанія», яке зареєстроване на Великі Морській, 33. Частина цього будинку належить Коссе. Крім того, «Акварелі» отримали приміщення на 127 кв м за адресою Генерала Свиридова, 37/2.

Нардеп Вадим Підберезняк називав Коссе людиною, яка вирішує долю комунальних підприємств Миколаєва та є кумом мера Олександра Сенкевича. Згідно з ЄДР, Коссе дійсно має відношення до сім’ї Сенкевича. Він навпіл володіє компанією «Айскул» з тещею мера Іриною Олєнніковою.

Журналісти також з’ясували, що на низці орендованих об’єктах орендарі почали проводити ремонтні роботи. Крім того, всі перераховані фірми вже подали в управління комунального майна заяви про проведення на об’єктах невід’ємних поліпшень, які Мкртчян узгодив. Саме проведення невід’ємних поліпшень дає орендарю підстави для приватизації комунального майна.