Оточення Васадзе шлагбаумом на митницю заробило собі на кишеню 25 мільйонів з «євробляхерів»
05.03.2019   //  

ТОВ «Автомобільні інтелектуальні технології» («АІТ») заробило близько 25 млн грн. на «євробляхерах», які розмитнили автомобілі у пільговий період (з 25 листопада 2018 р. по 22 лютого 2019 р.), завищивши ціни на в’їзд до митного посту «Столичний» у Києві по вул. Новопирогівська, 58 та знехтувавши рекомендаціями Антимонопольного комітету про встановлення економічно обґрунтованого рівня плати за паркування на території митного поста. Про це повідомив журналіст Євген Плінський на своєму каналі в YouTube.

Згідно зі статистикою розмитнення, з 25 листопада по 22 лютого митниця загалом оформила 213 тис авто, зібравши в бюджет 13,26 млрд грн. Розмитнення цих авто проходило по всій країні на різних митницях, але рекордсменом виявилася міська митниця Києва, яка розмитнила 30,5 тис авто – 15% всіх розмитнених автомобілів у цей період автомобілів по всій Україні.

Серед кількох митних постів київської митниці найголовнішим в питанні оформлення авто є митний пост «Столичний», що знаходиться по вул. Новопирогівська, 58. Тут найбільше інспекторів, що займаються саме оформленням авто, тому багато «євробляхерів» їхали саме туди. Три роки тому АМКУ визнав, що 98% транспортних засобів, що знаходяться в Києві, оформлюються саме на Новопирогівській, 58.

Територія, на якій знаходиться цей митний пост, належить не митниці, а фірмі «АІТ», що входить в орбіту корпорації «Укравто» екс-нардепа Таріела Васадзе. «АІТ», згідно з договором, з березня 2015 надає митникам приміщення і територію під митний пост. Згідно з Митним кодексом, такі приміщення надаються митниці безкоштовно.

В той же час, навколо самої будівлі митниці стоїть велика парковка і шлагбаум. І щоб автівки могли під’їхати до митниці, а водії подати свої документи на оформлення, власники авто повинні заплатити приватній фірмі за право потрапити на цю територію на своєму автомобілі і окремо заплатити за право перебувати на цій території, тобто за стоянку. Причому, платити потрібно не на в’їзді, а на виїзді.

Наразі «АІТ» бере 870 грн. за в’їзд до митного посту, та 150 грн. за паркову. Загалом 1020 грн. з кожного власника авто. Ця ціна є найбільшою в Україні. Для порівняння, в Житомирі така послуга на місцевій митниці коштує 180 грн. У Чернігові – близько 120.

Причому, у Києві з власника авто стягується 150 грн. за паркування незалежно від того, заїхав власник авто на «Столичний» на годину, чи на 5 годин, або на цілий день. А якщо хтось не встиг впоратися за день, то кожна нова доба паркування обійдеться ще в 150 грн.

Квитанція людини, яка оформила автівку за 2 години

 

У 2018 році ціни на послуги «АІТ» були меншими. До Нового року тариф на в’їзд становив 660 грн., парковка – 150 грн. Разом – 810 грн. А з 1 січня 2019 в’їзд вже 870 + парковка 150.

За 3 місяці київська митниця розмитнила 30,5 тис авто. За даними журналістів, близько 80% (приблизно 25 тис авто) київських «євробляхерів» пройшли саме через «Столичку». Кожен в власників авто віддав «АІТ» мінімум 1020 грн., що загалом приблизно становить 25 млн грн.

У 2017 р. АМКУ встановив факт монополії компанії «АІТ» на цьому митному посту і неправомірність їх тарифної політики. АМКУ з’ясував, що «АІТ» порушував законодавство, стягуючу плату з водіїв не погодинно, а за добу за в’їзд.

 

 

Коли Антимонопольний комітет проводив своє розслідування в 2016 р. «АІТ» брав за в’їзд 425 грн., а за парковку 125 грн. Разом з кожного авто по 550 грн. АМКУ тоді зажадав змінити підхід до ціноутворення та встановити погодинну оплату за перебування на цій території. І у Васадзе виконали рекомендації АМКУ, встановивши адекватну плату в розмірі 10 грн. за годину і 60 грн. – добу.

«Але побачивши кількість «евроблях» і перспективу заробити, «АІТ» пішов на ризик, проігнорували вимогу АМКУ… Ризик себе виправдав. Хлопці заробили близько $1 млн. Але от біда. АМКУ може почати нове розслідування за цими фактами», – розповів журналіст.

 

Від «Наших грошей»:

Власниками ТОВ «Автомобільні інтелектуальні технології» вказані Кетеван Джорбенадзе та Інга Есіава. Донедавна остання була співзасновницею ТОВ «Гермес тревел груп» разом з донькою Таріела Васадзе Ніною Васадзе.